Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Nem publikált

A minőség és biztonság őrei a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban

Az SGS nyíregyházi laboratóriuma kiemelkedő szerepet játszik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén. Laboratóriumukban széleskörű mátrixokat vizsgálnak, beleértve a gabonákat, olajos magvakat, növényi zsírokat és olajokat, élelmiszereket, takarmányokat, vetőmagokat, műtrágyákat, nonfood és kozmetikai termékeket, valamint a talajt, növényeket és vizet. Ezek a vizsgálatok elengedhetetlenek a piacra kerülő termékek biztonságossága és minősége szempontjából.

Kiváló minősítések és akkreditációk

Az SGS laboratóriumai ISO 17025 szabvány szerint akkreditáltak, Nyíregyházán és Budapesten működnek. Munkájukat három fő pillér vezérli: biztonság, minőség és fenntarthatóság. Ezekre építve biztosítják a legmagasabb szintű vizsgálatokat, amelyek között fizikai és érzékszervi, mikrobiológiai, valamint kémiai és molekuláris vizsgálatok szerepelnek.

A laboratóriumokban alkalmazott vizsgálatok mind az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabványoknak felelnek meg, garantálva a vizsgálatok megbízhatóságát és a gyors átfutási időt, amely a nagy mintaszám ellenére is elsődleges szempont. Minden folyamat a Laboratory Information Management System (LIMS) keretein belül zajlik, ami a vizsgálatok feddhetetlenségét és a nyomon követhetőséget biztosítja.

Az élelmiszeripari márkák sikere a laboratóriumi vizsgálatokon is múlik

Az SGS laboratóriumi vizsgálatai nem csupán a törvényi előírásoknak való megfelelést biztosítják, hanem jelentősen hozzájárulnak az élelmiszermárkák hosszú távú sikeréhez is. A fogyasztók egyre tudatosabban figyelnek a minőségre, és egy esetleges minőségi hiba évekig ronthatja egy márka hírnevét. Az SGS akkreditált vizsgálatai, mint például az érzékszervi tesztek, a termékfejlesztés alapját is képezik, meghatározva a termékek színét, szagát, ízét és állagát.

Mikrobiológiai és kémiai vizsgálatok – a biztonság zálogai

A mikrobiológiai vizsgálatok különösen fontosak az érzékeny vagy romlandó élelmiszerek esetében, hiszen a fogyasztói bizalom alapkövetelménye a higiéniai szempontból kifogástalan termékek előállítása. Az SGS laboratóriumaiban a baktériumok és gombák jelenlétét vizsgálják, különös tekintettel az élelmiszerek romlását okozó organizmusokra. Ezen kívül patogéneket is azonosítanak, például a Salmonella, Listeria monocytogenes és az E. coli jelenlétét, amelyek különösen veszélyesek lehetnek a fogyasztókra.

Kémiai vizsgálataik során olyan paraméterek kerülnek elemzésre, mint a nedvességtartalom, a rost- és fehérjetartalom, a keményítő és a cukrok. Emellett különös figyelmet fordítanak a zsírsavösszetételre, a transzzsírsavakra és a tartósítószerek határértékeire. A laboratóriumok a legmodernebb technikákat alkalmazzák, például az LC-MS/MS és GC-MS/MS módszereket a növényvédőszer-maradékok kimutatására, így garantálva a biztonságos termékek piacra jutását.

Környezetvédelmi vizsgálatok

Az SGS laboratóriumai nem csupán az élelmiszereket, hanem a környezeti elemeket is vizsgálják. A talaj, a víz és a lomb analízise kulcsfontosságú a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok szempontjából. A talajvizsgálatok során a nehézfémek és más szennyező anyagok jelenlétére koncentrálnak, míg a vízvizsgálatok a pH-t, a nitriteket és más kémiai komponenseket elemzik.

Nemzetközi elismerések

Az SGS laboratóriumai évről évre számos hazai és nemzetközi körvizsgálaton vesznek részt, biztosítva ezzel, hogy megfeleljenek a legmagasabb minőségi elvárásoknak. Az SGS tagja több nemzetközi szervezetnek, mint a Gafta és Fosfa, és a laboratóriumok GMP+ és GLP akkreditációval is rendelkeznek, amelyeket az országos Gyógyszerészeti Intézet is elismer.

Az SGS laboratóriumai minden szempontból a biztonság, minőség és fenntarthatóság zálogai a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén, segítve ezzel ügyfeleik piaci sikereit.

 

Agrotrend.hu/ SGS

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés