Hírek

A Magyar Víziközmű Szövetség figyelmeztet: hamarosan érkezik a fagy

Főleg éjszakánként hűlhet le jelentősen a levegő, emiatt pedig már most érdemes téliesíteni a vízmérőket és a vízvezetékeket.

A hamarosan érkező fagyos időjárás miatt egyre fontosabb az ingatlanok vízhálózatának téliesítése. Egyáltalán nem mindegy például, hogy mihez kezdünk a vezetékekkel, szerelvényekkel a télen üresen álló helyiségekben, épületekben.

Kreitner Krisztina, a Magyar Víziközmű Szövetség PR- és marketingmenedzsere azt mondta az InfoRádióban, hogy ezekben az épületekben vagy ingatlanokban fontos a vízhálózat és a vízmérők víztelenítése, hiszen a téli hónapokban nem tartózkodunk ott életvitelszerűen. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy takarjuk le vagy szigeteljük a vízmérőaknát.

Azokra a vezetékszakaszokra is kiemelt figyelmet kell fordítani, amelyek kevésbé védett helyen – pincében vagy falon kívül – vannak, ezeket is érdemes szigetelőanyaggal védeni.

Ugyan a telepített locsolóberendezések többsége fagyálló, célszerű ezeket is téliesíteni és vízteleníteni, mert azzal meghosszabbíthatjuk az élettartamukat. Kreitner Krisztina kitért arra is, hogy ugyancsak lényeges teendő ilyenkor a kerti csapok víztelenítése.

Érdemes bebugyolálni a csapokat, hogy nehogy befagyjanak. A télen is lakott ingatlanoknál ugyancsak fontos, hogy megtörténjen a vízmérőakna szigetelése.

Amikor az idő – a nagy hideg után – enyhülni kezd, jó, ha ellenőrizzük a vízmérőt. Ha forog a vízmérő csillagkereke akkor is ha nem nyitjuk meg a csapot, vagy szilánkosra tört a vízmérő üvege, esetleg eldeformálódott a számlálószerkezet vagy a lakásban nem folyik a víz, valószínűleg csőtörés történt, amelyről a szolgáltatót kell értesíteni. Ilyenkor a vízdíjszámlán szereplő víziközmű szolgáltató hibabejelentő számát kell tárcsázni és érdeklődni a további feladatokra vonatkozóan.

Fontos tudni, hogy minden olyan vízelfolyás, amely a szolgáltatási pont utáni hálózaton keletkezett, a felhasználó számláját terheli, mert az ő birtokán lévő hálózat meghibásodása okozta a veszteséget. Erre a hatályos jogszabályok kötelezik a lakosságot.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés