Hírek

A felelős gazdálkodást segítik az agráriumot érintő törvénymódosítások

Omega-3 tojást tojó tyúkokat nevelnek a Szent István Egyetemen, januártól kedvezőbben adóznak a családi gazdaságok, a tavalyi év gyarapodását is meghaladó mértékben, több mint 10 százalékot tudott erősödni a hazai agrárium produktivitása. Heti hírösszefoglaló.

Nem változnak a halak árai – Az év vége, a karácsony közeledtével már sok családnál december második hetében elkezdődött a tervezgetés, hogy vajon mi kerüljön majd az ünnepi asztalra. A hazai szokásoknak megfelelően a leggyakoribb gondolat a hal, amelyből rengeteg finomság készíthető.

Omega-3 tojást tojó tyúkokat nevelnek a Szent István Egyetemen – Elsősorban a várandós kismamák és születendő gyermekeik egészségét szolgálja a Szent István Egyetem és az egyik munkatársával közös, a Blue Seven Group Zrt. által fejlesztett legújabb szabadalom, mely hamarosan a hazai boltok polcain is elérhetővé válik. A termék különlegessége a magas folsavtartalom, ami főként az első trimeszterben jelent kulcsfontosságú támogatást az egészséges magzati fejlődéshez.

Megválasztották az Agrárminisztérium pálinkáját – A koronavírus-járvány miatt ez az év mindenki számára rendhagyó, kihívásokkal teli, ami a pálinkafőzdéket sem kímélte. Ebben a nehéz helyzetben sem szabad elfelejtenünk, hogy a pálinka nemzeti italunk, hungarikum, ami méltó vetélytársa lehet a legnemesebb italoknak – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó eseményen.

Januártól kedvezőbben adóznak a családi gazdaságok – A családi gazdaságokról szóló, 2020. évi CXXIII. törvény révén 2021 januárjától kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások.

Padlón a baromfiágazat – Három csapás is érte idén a magyar baromfiágazatot, amelyben akár egy csődhullám is elindulhat – hívta föl a figyelmet az InfoRádiónak a Baromfi Termék Tanács elnökségének tagja.

Beszállítói programmal támogatja a kormány az élelmiszeripari vállalkozásokat – Harmincötmilliárd forint értékű beszállítófejlesztési program indul az élelmiszeripari vállalkozások számára – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára és Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az ITM YouTube-csatornáján kedden közvetített sajtótájékoztatón.

A felelős gazdálkodást segítik az agráriumot érintő törvénymódosítások – A kormány elkötelezett a felelős hal és vízgazdálkodás gyakorlásában és a magyar szőlészet és borászat versenyképességének javításában – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a mezőgazdaságot érintő új jogszabályváltozások kapcsán a parlamentben.

Nagyot erősödött a magyar agrárium termelékenysége – Az idei időjárási viszontagságok mellett a koronavírus-járvány sem tett jót az európai agráriumnak, többek között ezért is csökkenhetett átlagosan 4 százalékkal a mezőgazdasági termelékenység mutatója az unióban. Ezzel párhuzamosan a becsült adatok alapján Magyarországon még a tavalyi év gyarapodását is meghaladó mértékben, több mint 10 százalékot tudott erősödni a hazai agrárium produktivitása – mutat rá az Eurostat friss felmérése.

Új szabályok segítik a gazdák és a borászatok versenyképességét – Több, az agrárium szereplőit érintő törvénymódosításról is határozott az Országgyűlés, ezek célja a felelős gazdálkodás elősegítése. A képviselők megszavazták az új borászati törvényt, és elfogadták a kútamnesztiaként is emlegetett vízgazdálkodási törvényt.

Az éves halfogyasztás meghatározó része Karácsonyhoz köthető – A hazai halfogyasztás meghatározó része hagyományosan a karácsonyi időszakra esik, szakértői becslések szerint a haltermelők ekkor értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy 40 százalékát – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön a budapesti Fővám téri vásárcsarnokban.

AGRO7 – A hét agrárhírei – Januárban életbe lépnek a kedvező adózási törvények, Koch Pálma a borászat rejtelmeibe kalauzolta Tóth Diána AgroWoment és Dr. Nagy István agrárminiszter személyesen járt az élelmiszerbankban. A hét legfontosabb agrárhíreit foglaltuk össze.

Idén is felmérték a kukoricákat – Összesen 38 kukorica hibridet teszteltek a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos posztregisztrációs fajtakísérletében idén. Az objektív felmérés eredményeit minden gazdálkodó számára elérhetővé tették a szervezők.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés