Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

A császárkorona lett az ÉV őszi Virághagymája

A 2024-es Év őszi Virághagymájának a holland szakmai szervezetek a császárkoronát választották. A császárkorona (Fritillaria imerialis) az egyik legkorábbi nemesített növény a világon. “Gyökerei” a mai Törökország, Afganisztán, Pakisztán, Irán és Kasmír területeire nyúlnak vissza. Neve a virágok koronára hasonlító alakjára utal. A liliomfélék családjába tartozó, magas termésű, tálálló hagymás évelő, amely kora tavasztól, általában április elejétől  és májusban virágzik.

Császárkorona (Fritillaria imperialis)
Fotó: worldoffloweringplants.com

Császárkorona gondozása, ültetése

Homokos, jó vízáteresztő képességű talajt és napos, félárnyékos helyet igényel. Ősszel, még a fagyok beállta előtt ültessük kb. 20-30 cm mélyre és ugyanilyen tőtávolságra.

A hagyma közepén mélyedés található, ami a tavalyi virágszár helye, ezért 45 fokban megdöntve, oldalra fektetve célszerű ültetni, nehogy berohadjon a lyukban esetlegesen összegyűlő víz miatt.

A feltűnő virágok nektárja magához vonzza a méheket és pillangókat. Pompás mézes aromája korán reggel érezhető.
Hagymája jellegzetes rókaszagú, emiatt vakondűző és egérriasztó hatású.
Ezt azonban szerencsére szerencsére mi emberek ültetés után már nem érezzük. Mérgező alkaloidokat tartalmaz, a növény bármely részének fogyasztása tilos. Nagy, akár 80-90 cm-es magasságával látványos növény így akár önállóan, szoliterként is ültethető, de szintén nagyon jól mutat kisebb, 3-5 darabos csoportokban.

Emellett kora tavaszi növényekkel (pl. árvácsával) vagy más hagymásokkal (pl. gyöngyikével, kora tulipánokkal, jácinttal) társítva is jól használható, a különleges virágforma könnyen fel tudja dobni a hagyományosabb vegyes összeültetéseket.

A hagyományos narancssárga színen kívül, létezik sárga, piros és krémfehér változata is. Közeli rokona mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris), az asszír kockásliliom (Fritillaria uva-vulpis) és a perzsa kockáslilom (Fritillaria persica).

 

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés