Hírek

Hatalmas mennyiség termett, de ki fogja megvenni?

Magyarország kukorica betakarítása javában folyik már, de a várt rekordtermés ellenére a piac áll, mert a termelők csak várnak és reménykednek abban, hogy az árak emelkedni fognak.

A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium által közzétett adatok alapján eddig a termés 66%-át takarították be, összesen 5,81 millió tonna kukoricát, 783, 976 hektáron, 7,41 tonna/hektár átlagterméssel.
A Minisztérium előrejelzései szerint idén 8,8 millió tonna kukoricát takarítanak be az országban, ami a tavalyi 4, 03 millió tonnához képest óriási emelkedés, de a 2005-ös 9 millió tonnát nem éri el.
Az Unióban is megugrott a kukorica mennyisége, az össztermés 60,2 millió tonna lesz, míg tavaly 48,2 millió tonna volt a betakarított mennyiség. A termelők azt mondják, hogy emiatt nincs igazi kereslet a magyar kukoricára.
"Nagyon csendes a piac, a kereslet alacsony, vagy nincs is, a korábbi a kötéseket teljesítették, vagy törölték, bár a kukorica esetében a megbízások törlései nem gyakoriak.”- mondta Vancsura József, a Magyar Gabonaszövetség elnöke.
Továbbá kijelentette, hogy Magyarországnak több mint 4 millió tonna kukoricát kellene exportálnia a mostani szezonban. Az Európán kívüli kereslet felépítése egy padlóárat képezhet a magyar árak alá.
A termelők várnak a piac fellendülésére, mert bár Európában sokkal több kukorica van, mint tavaly volt, ez a globális termésre nem vonatkozik.

Forrás: Rts.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés