Hírek

104 éve, december 22-én született Dr. Bakonyi Károly

104 éve, december 22-én született a Cserszegi fűszeres atyja, Dr. Bakonyi Károly! Emlékezzünk a nemzetközi szinten is elismert szőlőnemesítőre, akinek egész életét meghatározta a szőlő iránti szeretete!

Szőlőnemesítéssel foglalkozott a Georgikonon, tanulmányozta a magyarországi telepített szőlőfajták összetételét, a szőlőfajták érési időpontját, a szőlőfürt, valamint a bogyóméret közötti összefüggéseket. Szőlőfajtái külföldön is ismertek, kiemelkedő a Cserszegi fűszeres fajta nemesítése és az Olasz rizling klónszelekciója.

Forrás: georgikonalapitvany.hu

A Cserszegi fűszerest 1960-ban az Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajták keresztezéséből hozta létre – ezt Angliában 7400 fajta közül az év fehérborának is megválasztották – de emellett még 15  államilag elismert fajta köthető munkásságához. Tudását 47 esztendőn keresztül adta át a keszthelyi egyetemen, de haláláig folytatta a nemesítést, a „Messiás” fajtára már halála után kapott minősítést.
Akik ismerték, igaz emberként, nagyszerű apaként és remek kollégaként emlékeznek rá. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a díjak, a sikerek mögött megbúvó optimista, mégis szerény embert, akit nem tört meg a több éves hadifogság és az sem, hogy 22 évet kellett várnia arra, hogy a Cserszegi fűszeres államilag elismert fajta legyen. Tudományos munkásságának, rengeteg publikációjának is köszönhetően a Magyar Értéktár részét képezi Dr. Bakonyi Károly életműve.
Ha Cserszegi fűszerest kortyolgatunk, emlékezzünk büszkén Keszthely díszpolgárára!
agrotrend.hu / MATE Georgikon Campus
Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés