Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Vajon mit csinálnak a méhek télen?

Az tudjuk, hogy tavasszal és a felmelegedéssel megkezdődik a nagy döngicsélés és kirepülnek a méhek a kaptárból, hogy aztán egész őszig szorgosan gyűjtsék a virágport. De mit csinálnak télen?

Azt gondolhatnánk, hogy ilyenkor téli álmot alszanak, megbújva a hideg elől, mint a legtöbb bogárféle, ledermedve. Pedig nem, írja cikkében a szeretemamezogazdasagot.hu.

Mivel foglalkoznak a méhek télen?

A kaptár védelmező, meleg légkörében továbbra is aktívak, bár nem mozognak annyit, mint jó időben, de nincsenek teljesen ledermedve. Behúzódnak a védett, belső részekbe és továbbra is táplálkoznak, védik a királynőjük és végzik a szokásos kis teendőiket, viszont ki nem repülnek, csak ha nagyon muszáj. A méhek télen is kijárnak, ha 10 fok fölé kúszik a hőmérséklet, ezt nevezik tisztuló repülésnek. Az anya addig petézik, míg tart a virágporhordás, utána egy darabig leáll.

Elsődleges szempont ilyenkor és a fő munkájuk is a királynő védelme természetesen, illetve a kaptár melegen tartása. Tartós hidegekben fürtökbe tömörülnek, „összebújnak2 a méhek. A túlélésük kulcsa az egység. Míg egy-egy különálló egyed kihűl és elpusztul, fürtökbe tömörülve melegítik egymást és túl tudják élni a legnagyobb hidegeket is. Vannak kifejezetten „takaróméhek” is, akik a potrohukkal kifelé helyezkednek el, szorosan csatlakozva egymáshoz. De hogy ne pusztuljanak el, ne hűljenek ki teljesen, ők is váltják folyamatosan egymást.

Hogyan termelnek hőt?

Az anyagcseréjük melléktermékeként jelentős hőmennyiséget termelnek, de szárnyuk és toruk rezegtetésével is, illetve az említett tömörüléssel, összebújással is.

A lényeg, hogy a belső magban, a telelőfürt belsejében legyen elég élelem a méhek számára és az anyának, a királynőnek mindig egyenletes hőmérséklet legyen, ami 28-32 fok között van.

Mire kell figyelniük a méhészeknek? Mivel foglalkoznak ők a télen?

A méhészeknek kemény dolguk van a beteleltetéssel, most különösen, az mezőgazdasági zöldítési szabályozás miatt. A csend, a nyugalom, a háborítatlan telelés nagyon fontos a méhek számukra. A megfelelő élelem mellett ezt kell biztosítaniuk a méhcsaládok számára a méhészeknek. A hó nem árt és a hideg sem a kaptároknak, csak a bolygatás, a felnyitás, azt kerülni kell ilyenkor mindenképpen! Épp ezért csak hallgatással tudják megnézni, minden rendben van-e odabent. Az atkák elleni védekezés igen fontos és különböző méhbetegségek elleni védekezés is. Ezt a téli, őszi fiasítás mentes időszakban tudják a méhészek véghezvinni leginkább. És persze ilyenkor készítik az új kaptárokat, javítják az év közben elromlott régieket, fertőtlenítést végeznek az eszközeiken és várják a felmelegedést, a tavaszt és az első nagy kirepülést.

Mayerné Répási Adrienn

Csatlakozz facebook oldalunkhoz további hasznos tartalmakért!

agrotrend.hu / Szeretem a mezőgazdaságot

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés