Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Új szekciókkal bővült a VOSZ Mezőgazdasági Tagozata – heti hírösszefoglaló

Újabb baromfitelepen jelent meg a madárinfluenza, a hazai vadállomány nemzeti érték, silány minőségű az ukrán gabona. Heti hírösszefoglaló.

Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást – Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat. 

Szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében – A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében – közölte Nagy István agrárminiszter.

A mangalica, az ínyencek malaca – Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett, mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, és második helyen van a baromfiágazat után – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára hétfőn a mangalicahús belföldi népszerűsítéséről, a mangalica, mint prémium élelmiszer lehetőségeiről tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Újabb baromfitelepen jelent meg a madárinfluenza – Védő- és megfigyelési körzeteket jelölt ki az állategészségügyi hatóság, miután a Nébih laboratóriuma igazolta egy Hajdú-Bihar vármegyei gazdaságban a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét.

EU: 2024-től új szabályok vonatkozhatnak a zöldségek és gyümölcsök csomagolásaira – Az Európai Unió szerint az új szabályozásnak köszönhetően 2050-re lehet klímasemleges a zöldségek és gyümölcsök csomagolása.

Silány minőségű, kétes eredetű ukrán gabona árasztja el a piacot! A zöld szervezetek most is hallassák a hangjukat! – A hibás brüsszeli döntések hatalmas mennyiségben szabadították rá Ukrajna szomszédjaira a silány minőségű, kétes eredetű ukrán gabonát, ami ellehetetleníti a magyar gazdákat is. Míg az uniós gazdálkodók szigorú előírások szerint – jelentős plusz költségekkel – kell termeljenek, a beáramló import minősége erősen kétes, akár egészségre is veszélyes lehet.

"A kormány az ársapkák kivezetésében érdekelt" – fontos dátumot közölt az agrárminiszter – Az árstopos termék iránt – eltérő mértékben – átlagosan 20-80 százalékkal nőtt a kereslet – mondta az agrárminiszter egy lapinterjúban.

A hazai vadállomány nemzeti érték – Büszkék vagyunk hazánk vadállományára, amely természeti kincs, ezért felelősen kell gazdálkodnunk vele, hogy megőrizzük a jövő generációi számára – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 29. Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás (FeHoVa) megnyitóján, csütörtökön.

A magyar agrárium elismertsége soha nem volt olyan jó, mint jelenleg – A magyar agrárium elismertsége talán soha nem volt olyan jó, mint jelenleg – jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Nagymágocson.

Három szekcióval bővült a VOSZ Mezőgazdasági Tagozata – Február elején új szekciók alakultak a VOSZ Mezőgazdasági Tagozatán belül: az állattenyésztési, a kertészeti, valamint a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó. A VOSZ agrárszektort érintő érdekképviseleti szerepéről, a célokról és a hazai mezőgazdaság állapotáról kérdeztük a tagozat elnökét, Mátrai Zoltánt.

agrotrend.hu

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés