Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Új hároméves ciklus a növényvédőszerek élelmiszerekben történő előfordulásának ellenőrzésében

Megjelent a Bizottság (EU) 2023/731 végrehajtási rendelete a növényi és állati eredetű élelmiszerekben, illetve azok felületén található növényvédőszer- maradékok határértékeinek való megfelelés biztosítására, valamint a fogyasztók ilyen növényvédőszer-maradékokból eredő expozíciójának értékelésére irányuló, a 2024, a 2025. és a 2026. évre vonatkozó többéves összehangolt uniós ellenőrzési programról és az (EU) 2022/741 végrehajtási rendelet hatályon kívül helyezéséről.

Az Unióban a táplálkozás fő összetevőit harminc-negyven élelmiszer alkotja. Mivel a növényvédő szerek használata három év alatt jelentős változásokat mutat, a fogyasztók kitettségének és az uniós jog alkalmazásának értékelése céljából előfordulásukat ezekben az élelmiszerekben hároméves ciklusokban kell ellenőrizni.


Fotó: Chaiyan Anuwatmongkolchai / Pixabay

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos jelentést nyújtott be a peszticid-ellenőrzési program tervezésének értékeléséről, amely alapján elkészített mintavételi tervet a végrehajtási rendelet mellékletei tartalmazzák:

 • melléklet:
  • A rész: Növényi eredetű termékek,
  • B rész: Állati eredetű termékek,
  • C rész: A növényi eredetű termékekben vagy azok felületén ellenőrizendő növényvédő szerek és termékek kombinációi,
  • D rész: Az állati eredetű termékekben vagy azok felületén ellenőrizendő növényvédő szerek és termékek kombinációi.
 • melléklet:
  • A minták számának meghatározása.

A végrehajtási rendelet II. mellékletében az általánosan elvégzendő mintavételek és elemzések számának kivételeit is meghatározzák az alábbi termékcsoportokra:

 • csecsemők és a kisgyermekek számára készült azon bébiételek, amelyek nem anyatej-helyettesítő tápszerek, anyatejkiegészítő tápszerek és feldolgozottgabona-alapú bébiételek
 • az elemzett minták között lehetőleg ökológiai gazdálkodásból származó árukból is kell mintát venni az adott tagállamban az ilyen áruk piaci részesedésével arányban, de minden tagállamban árunként minimum egyet.

A mintavételi eljárások tekintetében a 2002/63/EK bizottsági irányelvet kell alkalmazni, amely a Codex Alimentarius Bizottság által ajánlott mintavételi módszereket és eljárásokat foglalja magában.

Az egyetlen szermaradék vizsgálatára irányuló módszereket illetően a tagállamok elemzési kötelezettségüket úgy is teljesíthetik, hogy olyan hatósági laboratóriumokat vesznek igénybe, amelyek már rendelkeznek a szükséges hitelesített módszerekkel.

Az előző naptári évre vonatkozó információkat a tagállamoknak minden év augusztus 31-ig kell benyújtaniuk.

Az egymást követő többéves programok közötti esetleges átfedés okozta zavarok elkerülése érdekében az (EU) 2022/741 végrehajtási rendeletet hatályon kívül kell helyezni. Azonban a rendelet továbbra is alkalmazandó a 2023-ban vizsgált mintákra.

A rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

agrotrend.hu / NAK, Szőke Rita

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés