Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Továbbra is folyik a kormoránok elleni küzdelem

Komoly károkat tud okozni a halgazdálkodásban a kormorán, vagy más néven nagy kárókatona, ezért is fontos a gyérítése, riasztása.

A Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (TOHOSZ) halgazdálkodási vízterületein átvonuló, itt telelő kormoráncsapatok jelennek meg telente. Számuk gyakran az ötven–százas létszámot is eléri. Igen mélyre tudnak merülni, még a vermelő halakat is veszélyeztetik. A riasztást, gyérítést az adott terület vadászatra jogosult szervezete, annak tagjai végzik előre meghatározott helyen és időben. A riasztás sörétes lőfegyverrel történhet, a vízi élővilág védelme érdekében acélsörét használatával. A TOHOSZ horgászvizeinek leginkább „kormoránfertőzött” részei: a Sió-csatorna alsó szakasza, a Duna, a Szálkai víztározó és a Keselyűsi Holt-Sió – írja a teol.hu.

fotó: pixabay.com

A nagy kárókatona gyérítését engedély nélkül végezheti tehát az adott helyen vadászatra jogosult, valamint a halászati őr is a halállományban keletkezett károk mérséklése érdekében. Védett természeti területen, illetve különleges madárvédelmi területen viszont nem engedélyezett. Többek között ilyen szabályok mentén végezhető a riasztás szeptember 1. és január 31. között.

A 2019-es évben a Szálkai víztározón sikeresen megkezdődött a kárókatona riasztása, amely tavaly és idén is folytatódott. A víztározó nem fekszik védett területen, de a Duna egész Magyarországi szakasza Natura 2000-es terület, illetve a TOHOSZ halgazdálkodási szakaszának jelentős része fokozottan védett, így tavaly a Duna 1493–1520 folyamkilométer közötti szakaszának meghatározott részeire kaptak engedélyt a hatóságtól a kormorán riasztására. Sikerült megállapodást kötni a vadásztársasággal, és el is kezdődött a riasztás, mely jelenleg is rendszeresen zajlik.

A Sió-csatorna fertőzöttebb területein, illetve a Keselyűsi Holt-Sió teljes szakaszán tilos a kormorán riasztása. A halőrök a jelenlétükkel igyekeznek távol tartani a kormoránokat azokon a területeken, ahol a riasztás nem engedélyezett.

Napi egy kiló halat elfogyasztanak

A kormorán szó elég magyarnak hangzik, de valójában ófrancia eredetű, és tengeri varjút jelent. A nagy kárókatona csőre mögötti folt sárga, egyébként majdnem mindene csillogó zöldesfekete. Másfél percet bír ki a víz alatt, aktív mozgással: cikázik a halak után, mint egy fekete torpedó. Mivel közel sem halászik 100 százalékos hatékonysággal, rengeteg sebzett hal marad utána a vizekben a kampós csőrvég okozta sérülésekkel. Mivel rövid távú vonuló, télen a magyarországi állomány nagyjából a duplájára növekszik. Ilyenkor az iszapba bújt, elvermelt halakat eszi. Húsz méter mélyre is simán leúszik, a magyar vizeket tehát gyakorlatilag faltól falig végig tudja rabolni, de 40 méter mélyre kihelyezett hálóba is akadt már be kormorán. Testtömege 30%-a a napi táplálékigénye, számolhatunk tehát egy kilóval. Tízezer magyar kormorán tehát napi tíz tonna halat fogyaszt, az annyi, mint havi 300 tonna, ezt szorozzuk még fel nyugodtan kettővel, mert legalább annyian telelnek nálunk.

agrotrend.hu / teol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés