Hírek
Sikeres évet zárt a “Tanuljunk együtt!” program sorozat
Immár harmadik éve szervezi meg a kamara élelmiszeripari igazgatósága több, Magyarországon nagy hírnévnek örvendő egyetemmel, intézettel karöltve a „Tanuljunk Együtt!” programsorozatot.
Az egyre szélesebb kört megszólító szakmai napok célja, hogy minél több, az élelmiszeriparban tevékenykedő tagunknak nyújtsunk a gyakorlatba átültethető tudást, ezáltal is hozzájárulva termelésük hozzáadott értékének növekedéséhez, valamint termékfejlesztési folyamataik fellendítéséhez – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
fotó: pixabay.com
A korábbi évek tapasztalatai és résztvevői visszajelzései azt mutatják, hogy az élelmiszergyártásba éppen belekezdőknek, valamint azoknak is, akik már régóta az iparban dolgoznak – mérettől függetlenül – sok segítséget nyújt egy olyan szakmai nap, ahol lehetőségük adódik rendszerezni eddigi tudásukat, új információkat szerezhetnek, illetve a különböző ágazatok elismert szakértőivel konzultálhatnak. Minden alkalom a gyakorlat elsajátításához szükséges elméleti rész ismertetésével kezdődik.
Itt a tagok megismerhetik az adott terület jogi szabályozását, a termékfejlesztés lehetőségeit, az aktuális piaci trendeket. A gyakorlatok során részletes tájékoztatást kapnak az egyes technológiák helyes alkalmazásáról, szükségességéről, azok lehetséges kockázatos műveleteiről.
Egy-egy programunkon elsajátított ismeretek nagyban hozzájárulnak termékfejlesztésükhöz, együttműködési készségük, valamint erőforrás-hatékonyságuk növeléséhez.
Tavaly az eddigi témákon túl (2017-ben: tejipari gyakorlati napok, bonbon- és trüffelkészítés; 2018-ban: tejipari gyakorlati napok, vörösáru-gyártás, zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, pálinka- és párlatkészítés) újabb tematikákkal bővítettük programjaink sorát, így megrendezésre került több húsipart érintő program (grilltermékek, szárazáru-gyártás, pácolt húskészítmények, töltelékáru-gyártás), valamint sütőipari szakmai nap (kenyérkészítés kovászos technológiával, hűtési technológiák – hűtős kelesztés, rozskenyérkészítés).
Továbbá 2019-ben a nagy érdeklődésre való tekintettel első alkalommal került megrendezésre a sörkészítés, valamint a likőrkészítés témáját felölelő programunk. Így 326 tagunk fejlődését segítettük, 25 szakmai nap alkalmával.
A jó minőségű termék – főként a kisebb fel-dolgozók esetében – fontos mozgatórugója a helyi foglalkoztatásnak és fizetőképes kereslet kielégítésének, így a programból hosszú távon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mindhárom pillérének tagjai profitálhatnak.
A versenyképesség megtartásában és fokozásában elengedhetetlen a termékválaszték bővítése, folyamatos megújítása. A képzések a részt vevő tagok számára gyakorlatban is hasznosítható tudást biztosítottak, hozzájárulva ezzel a hazai előállítók magas színvonalú, minőségtudatos élelmiszer-előállításához.
Programjaink alkalmával kiosztott elégedettségi kérdőíveken adott résztvevői válaszok alapján továbbra is nagy az érdeklődés a „Tanuljunk együtt!” programsorozat iránt, hiszen folyamatosan új témákkal, új ötletekkel fordulnak hozzánk tagjaink, valamint minden alkalommal többszörös a túljelentkezés. Így 2020-ban is szeretnénk folytatni ilyen irányú tevékenységünket, hogy az élelmiszeripar minél több szereplőjének adjunk alkalmat a fejlődésre.
agrotrend.hu / NAK