Hírek

Növekedési pályán a magyar vidék – heti hírösszefoglaló

Merre tart az agrárium, Magyarország Legszebb Birtoka: elindult a jelölés, a kormány stratégiai ágazatként tekint a mezőgazdaságra. Heti hírösszefoglaló.

Létrehozva:

|

Magyarország Legszebb Birtoka: mától lehet jelölni – Immár hetedik alkalommal lehet jelölteket állítani a Magyarország legszebb Birtoka díjra, amelynek ez alkalommal is Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a fővédnöke, aki most is eleget tett a felkérésnek. Hét kategóriában gyűjtik a jelölteket, mindenekelőtt azokat, akik a szakmai tevékenységük alapján méltók arra, hogy a szép birtokokat is megnézze a zsűri.

Merre tart az agrárium 2023-ban? – Jelentős trendváltozások jellemezhetik a hazai agráriumot 2023-ban. Noha sok állattenyésztő a tavalyi év végén javítani tudta a jövedelmezőségét, a növénytermesztőket továbbra is sújtja a magas üzemanyagár és a felvásárlási árak jelentős volumenű gabonaimport miatti csökkenése.

Átadták „Az év agrár duális képzőhelye 2022” díjat – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara első alkalommal hirdette meg országos pályázatát 3 kategóriában, melynek célja az agrárszakképzésben részt vevő duális képzőhelyek kiemelkedő munkájának elismerése.

Összefoglaló a 2022-es illegális fakitermelés és kereskedelem hazai ellenőrzésének eredményeiről – A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) következetesen végzi a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletét. A hivatal szakemberei a tavalyi évben is számos ellenőrzést folytattak annak érdekében, hogy visszaszorítsák az illegális fakitermelést és kereskedelmet. A 2022-es vizsgálatok összefoglalója alapján Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye extrém magas kockázatúvá vált, de több további vármegye esetében is történt változás.

Megvan a rendkívüli gabonamegállapodás, Magyarországnak is lépnie kell – Az Európai Bizottság rendkívüli és ideiglenes megelőző intézkedéseket fogadott el az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozóan azzal a céllal, hogy enyhítsék az ukrajnai gabonát érintő uniós importkorlátozás ideiglenes feloldása okozta nehézségeket – közölte a brüsszeli testület kedden.

Közzétették a földadásvételi szerződések alapját képező árakat – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közzétette honlapján a helyben szokásos értékesítési árakat, amelyeket a földadásvételi szerződések értékelésekor a helyi földbizottságoknak alapul kell venniük − közölte a NAK kedden az MTI-vel.

Így lesz ingyenes a vízhasználat a termelőknek – Az öntözési lehetőségek tartják izgalomban a mezőgazdaságban dolgozókat, különösen ott, ahol aszályok sújtották a földeket. A dél-alföldi régiót érinti talán a legsúlyosabban a vízhiány, és akik a felszíni vizeket vezetik csatornákon át a földjeikre, azoknak fizetniük kellett a vízért.

5300 milliárd forintból fejlődhet a magyar agrárium 2027-ig – A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar az új Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv elfogadásával több mint 5300 milliárd forint felhasználásával fejlődhet 2027-ig – hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán az OTP Bank vállalati és agrár igazgatóságának sajtórendezvényén.

Itt a megoldás az illegálisan fúrt kutak esetében – A javaslatot május 10-ig lehet véleményezni.

A kormány stratégiai ágazatként tekint a mezőgazdaságra – A magyar agrárium alapjai stabilak, az elmúlt 13 év intézkedései nyilvánvalóvá tették, hogy a kormány a magyar mezőgazdaságra stratégiai ágazatként tekint – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára csütörtökön Hódmezővásárhelyen.

A magyar agrárium jövője az agrárszakképzésben van – A gazdálkodás nem csupán egy munka, hanem egy életforma – jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, a 30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok keretén belül megrendezett Agrárszakképző Intézmények III. Országos Gazdászversenyén, Hódmezővásárhelyen.

Növekedési pályára állítottuk a magyar vidéket – Magyarország kormányának jövőképe az, hogy a gazdálkodás és az élelmiszeripari termelés hosszú távon is jövedelmező és társadalmilag elismert foglalkozás legyen – mondta Nagy István agrárminiszter a CPAC Hungary – második európai Konzervatív Politikai Akció Konferencián.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook