Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Nehéz volt az idei év a méhészeknek

Régóta nem tapasztalt gyenge évet tudhatnak maguk mögött a hazai méhészek. A legtöbben a szokásos éves méz mennyiségének még a harmadát sem tudták idén begyűjteni. A leggyengébb az akácszezon volt.

Szeptember elején már a jövő évet készítik elő a méhészek, hiszen idén már nincs miért kipergetni a kaptárakban lévő mézet. A méhek is a télre készülnek, a még begyűjtött mézet saját maguk fogyasztják majd el – írja a teol.hu.

fotó: pixabay.com

A szekszárdi Rudolf József immár negyvenkettedik éve, hogy méhészkedik, neki 120, a fiának 170 méhcsaládja van. Erre ruháztak be, ez a munka egyben a szenvedélyük is.

– Az idei év emlékezetes lesz, mondta Rudolf József, repcéből kaptáranként 4-5 kilót tudtunk gyűjteni, egy jó évben ennek az ötszörösét. Gondoltuk, majd az akác behozza a lemaradást, sajnos ez még rosszabbul sikerült. Virág ugyan volt a fákon, de nem volt nektárkiválasztás, így egyáltalán nem tudtunk akácból pörgetni. Ezután jött a hárs, ez úgy ahogy mézelt, hét kiló volt az átlagunk. Végül a napraforgóból megint semmit nem tudtunk gyűjteni. Pontosabban a méhek által gyűjtött mézet meghagytuk telelőre.

– Sok mézünk így nincs, ami van, azt háztól értékesítjük. Kialakult a vevőkörünk, vegyes mézként idén a repce-galagonyát tudjuk ajánlani. Árat nem emeltünk, éppen amiatt, hogy ismerjük a vásárlóinkat, pár száz forint pedig úgysem oldaná meg a gondjainkat. Én már nyugdíjas vagyok, a fiam meg a munkája mellett méhészkedik, tette hozzá Rudolf József.

Koller Zoltán tolnai méhész is hasonlóan vélekedik, ő százharminc méhcsaláddal rendelkezik. Véleménye szerint az járt jobban, aki vándorméhészként megkereste a mézelő helyeket az akácvirágzás idején. ő Isaszeg környékére költözött. Ettől még nem lett sikeres az idei szezonja, de legalább lett akácméze. A napraforgóméz egy részét ők is bent hagyták a kaptárakban, téli etetésre.

Kérdés, mennyire lesz meleg az ősz, a fiasítás hogyan alakul majd. Szeptember közepétől már csak ellenőrizni kell a kaptárakat, és az időjárásnak megfelelően intézkedni, tette hozzá a tolnai méhész.

fotó: pxhere.com

A méz igazi gyógyszer, főleg a vírusos időszakban javallott a fogyasztása

A rendszeres mézfogyasztók bizonyíthatóan kevesebbet járnak patikába. A repceméz például kiválóan alkalmas gyomorsavtúltengés, reflux kezelésére, gyulladáscsökkentő, immunerősítő. Vérszegénység esetén a repceméz hatása szintén felbecsülhetetlen, hiszen magas vastartalma miatt elősegíti a fokozott vérképzést. Sokan idegenkednek tőle, mert hamar kristályosodik.

A méhek által gyűjtött virágpor is nagyon kedvező hatású, rendszeres fogyasztásával növelhető a stressztűrő képesség. Húsz aminosavat és nélkülözhetetlen ásványi anyagokat – vas, réz, kén, nátrium, kálium, kalcium, magnézium – tartalmaz.

Csontritkulás ellen is jó a méz: a kutatások szerint napi egy teáskanál segíti a kalcium felszívódását. Az egy főre jutó mézfogyasztás hazánkban meglehetősen alacsony, alig fél kiló évente, míg az uniós országokban ez két és fél kiló körül van.

agrotrend.hu / teol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés