Hírek

Ne égessen engedély nélkül!

A kölcsönös megfeleltetés szabályai szerint tarló, nád, növényi maradvány, valamint gyepek égetése tilos, kivéve, ha erre növény-egészségügyi okokból van szükség.

Azok a gazdálkodók, akik a kölcsönös megfeleltetés hatálya alá tartozó támogatások valamelyikét igénylik, a tarló, nád, növényi maradvány és gyepek égetését kizárólag a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ) előírások vonatkozó részének megtartásával végezhetik, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) 227. §-ának rendelkezései alapján. A fő szabály tehát az, hogy a tarló, nád, növényi maradvány valamint gyepek égetése tilos, kivéve, ha erre növény-egészségügyi okokból van szükség – hívja fel a figyelmet az agrárkamara.

Ennek megfelelően, ha a gazdálkodó rendelkezik az égetni kívánt tábla/táblák vonatkozásában az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szerv által zárlati károsítókkal való fertőzés miatt hozott hatósági határozat, illetve az illetékes természetvédelmi hatóság által egyedi természetvédelmi okokból hozott hatósági határozat valamelyikével, akkor az engedély birtokában végezheti el a tarló, a lábon álló növényzet, az avar és egyéb növényi hulladék OTSZ szerinti irányított égetését.

Amennyiben a helyszíni ellenőrzés során égetés nyomait észlelik az ellenőrök és az érintett tábla vonatkozásában és a gazdálkodó nem rendelkezik a fentebb említett hatósági engedélyek valamelyikével, az várhatóan KM-szankcióval jár. Még abban az esetben lehet eltekinteni a HMKÁ-szabálytalanságtól, ha a gazdálkodó a kérdéses időszakban, a területen történő gyújtogatásról szóló rendőrségi feljelentést tud bemutatni.

Minden esetben legyenek körültekintőek – figyelmeztet a kamara -, mert az égetés nyomaiból a gondatlanság és a szándékosság megállapítása is fennállhat, ami a szankció mértékét jelentősen befolyásolja. A szankciók megállapításáról, mértékéről a NAK weboldalán elérhető KM kézikönyvben olvashatnak bővebb információt.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés