Hírek

Mintavételezéstől a ’tiszta’ szerződéses dokumentumokig – Fókuszban a Control Union Hungária Kft. független áru- és terményellenőrzési szolgáltatásai

Következő cikkünk mellékleteként egy jó pörgős videót láthatnak nézőink, melyben megpróbáltuk összesűríteni azokat az összetett munkafolyamatokat, melyeket a Control Union Hungária Kft. ellenőr kollégái a terepen végeznek. (további bemutató videók is következnek) A forgatás idején az időjárás kegyes volt hozzánk, a forgatási helyszíneken a munkafolyamatokat jól le tudtuk követni.

Létrehozva:

|

A terményellenőrzés összetett munkafolyamat, mely során nem csak az adott terményre vonatkozó szakmai előírásokat és szabványokat kell figyelembe venni. (például: MSZ, GAFTA, FOSFA, EEC, ISO) A megbízók a legtöbb esteben a saját minőségbiztosítási rendszerük által előírt további letéti minták elkészítését is kérik. 


14. Control Union: raktári és teherautós ellenőrzések from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

Fedics Tamás országos vezető ellenőrrel történt korábbi beszélgetésünk során megtudtuk, hogy a terményellenőrzéseket alapvetően négy csoportba sorolják az ellenőrzés jellegétől függően:

  • raktári vizsgálatok (előminősítés): az ömlesztett termény tárolási módjától függően lehetnek síktárolós és silós tárolások során elvégzett mintavételezések (hagyományos, kézi vagy vákuumos módszerrel)
  • teherautós ki-/berakodás ellenőrzések
  • vagonos ki-/berakodás ellenőrzések
  • uszályos ki-/berakodás ellenőrzések 

Ezek az ellenőrzési típusok a szállítási láncok mentén különbözőképpen kombinálódnak a megbízók által adott utasítások alapján.  Viszont a szakszerű mintavételezés, a helyszíni érzékszervi vizsgálatok (szín, szag, állag, rovarfertőzöttség), melyek bizonyos helyszíni műszeres mérésekkel is kombinálhatók (nedvességtartalom, PH3 gázszint, HL tömeg mérés, olajsav tartalom meghatározás, fizikai tisztaságvizsgálat, mikotoxinok mérése), elengedhetetlen részei a terepen történő ellenőrzési munkafolyamatoknak. Nem is beszélve a szállítóeszközökhöz kapcsolódó ellenőrzési munkákról, melyek során az ellenőrnek kell megállapítani, hogy az adott szállító eszköz alkalmas az adott termény szállítására vagy sem. (a raktér tiszta, száraz, előző áru maradékától mentes, megfelelően zárható, rakodás végén pedig plombálás).  Ezek a mérések, megállapítások időt vesznek igénybe, a rakodásoknak pedig a lehető leggyorsabban kell menni. Nagy a nyomás az ellenőr kollégákon, főleg akkor, ha valamilyen rendkívüli megállapítást tesznek. (például. rovarfertőzött áru, megengedettnél magasabb keverékesség vagy PH3 gázszint, szennyezett rakodótér). Az ellenőrzésekhez kapcsolódó árura vonatkozóan csak abban az esetben állíthatók ki ’tiszta’ dokumentumok, amennyiben az ellenőrük által tett helyszíni megállapítások, valamint az ellenőrzött tétel átlagmintáján elvégzett akkreditált laboratóriumi vizsgálatok igazolják ezt.

Érdemes ezeket az ellenőrzési folyamatokat előre megtervezni és a Control Union Hungária Kft.  szakembereivel konzultálva meghatározni azokat az igényeket kritériumokat, melyek ahhoz szükségesek, hogy MI, mint MEGBÍZÓK a megfelelő dokumentumokat kapjuk kézhez az ellenőrzési folyamatok végén. KÖZÖS AZ ÉRDEK!

A Control Union Cégcsoport 1920-ban történt megalapítása óta családi tulajdonban lévő vállalkozás (Peterson család). Több, mint 70 országban van jelen és több, mint 4000 kollégájával áll ügyfelei rendelkezésére a független áru- és terményellenőrzések, laboratóriumi szolgáltatások és tanúsítási területeken is, beleértve a Control Union Hungária Kft. kollégáit is. Szolgáltatásaikról a mellékelt linken kaphatnak tájékoztatást: https://commodityinspections.petersoncontrolunion.com/en, illetve a lenti elérhetőségeken a kollégák közvetlenül is megkereshetők, akár egyéni ellenőrzési programok kidolgozásával  kapcsolatban is.

               

 

ELÉRHETőSÉGEINK:

Kutas Attila – üzletfejlesztési igazgató
+36 30 981 7941
akutas@controlunion.com

Tanúsítási üzletág – 1148 Budapest, Kalapács u. 19/A
+36 30 201 5775
tanusitas@controlunion.com

Központi iroda – 1146 Budapest, Hungária krt. 140–144.
+36 30 626 9197
hungaryoffice@controlunion.com

Akkreditált laboratórium – 2400 Dunaújváros, Magyar út 106/B
+36 30 545 2629
labhungary@controlunion.com

(X)

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook