Hírek

Milliárdos kártérítést kapott egy agrárcég

Több mint 7 millió euró, vagyis 2,4 milliárd forint és kamatai megfizetésére kötelezte a magyar államot a Világbank mellett működő nemzetközi bíróság.

A washingtoni központú szervezethez a brit Magyar Farming Company Ltd (MFC) és annak leányvállalata, a burgonyatermesztéssel és marhatenyésztéssel foglalkozó Inícia Zrt., illetve annak közvetlen tulajdonosa, a Kintyre Kft. fordult – írja az index.hu.

fotó: pixabay.com

MERT A FÖLDTÖRVÉNY 2011-ES MÓDOSÍTÁSÁRA HIVATKOZVA FELBONTOTTÁK A VELE KÖTÖTT HOSSZÚ TÁVÚ FÖLDBÉRLETI SZERZőDÉST.

A több mint 500 hektáros területet új bérlőknek adta a Nemzeti Földalap, miközben a helyi jegyző is kiállt a föld korábbi művelői mellett, hogy ne vesszen el a termés.

A birtokvédelmi eljárás közben az Inícia el is kezdett aratni, amiből kisebb helyi háború és perek is születtek – ezek egyikében döntött most a Világbank bírósága.

A DÖNTÉS NEM MEGLEPő, MIVEL AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG KORÁBBAN KIMONDTA, HOGY AZ UNIÓS JOGGAL ELLENTÉTES A KÜLFÖLDIEKKEL KÖTÖTT HATÁROZATLAN IDEJű VAGY 2032 UTÁN LEJÁRÓ HASZONBÉRLETI SZERZőDÉSEK FELMONDÁSÁT AZONNALI HATÁLLYAL ÉS KOMPENZÁCIÓ NÉLKÜL LEHETőVÉ TEVő TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁS.

Az államnak, és így az adófizetőknek azonban nemcsak a kártérítést kell állnia, hanem az (igen gyakran csókos) ügyvédi irodák költségeit is, ez pedig a kormány által felrúgott összes ügyet tekintve szintén milliárdos tétel. 

2012-ben az érvényes szerződésekkel rendelkező külföldi cafeteria-szolgáltatókat szorította ki a kormány a magyar piacról, a lépésről később kiderült, hogy ellentétes az uniós joggal.

A Sodexo, a Le Cheque Dejeuner és az Edenred pedig pert indított Magyarország ellen. Az állam több tízmilliárdos kártérítést fizethet ezeknek a cégeknek, de a perek ügyvédi költségei is milliárdos tételt jelentenek.

agrotrend.hu / index.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook