Hírek
Melyik növényt csíráztathatjuk?
Tél végén már alig várjuk, hogy friss zöldet ehessünk a tányérunkra. A kimerült szervezetnek kincset érnek ilyenkor a csírák, amelyeket akár magunk is nevelgethetünk az ablakpárkányon vagy a konyhapulton.
Fotó: Shutterstock
A zsázsa vagy a lucerna az ismertebb csíráztatható növények közé tartoznak, de mellettük is bőven akadnak még növények, amelyekből friss zöldet nevelhetünk, írja cikkében a szeretamezogazdasagot.hu.
Ezek a növények alkalmasak a csíráztatásra:
Hüvelyesek:
• takarmánylucerna
• azukibab
• görögszéna
• borsó
• csicseriborsó
• főzeléklencse
• mungóbab
• rizs tehénbab
• szójabab
• galambborsó
A nyers magokhoz hasonlóan a hüvelyesek hajtásai is tartalmazhatnak méreganyagokat, ezért jobb, ha fogyasztás előtt blansírozzuk ezeket a csírákat.
Zöldségek:
• brokkoli
• jégcsapretek
• kerti zsázsa
• karalábé
• póréhagyma
• retek
• cékla
• vöröskáposzta
• rukkola
• hagymafélék
Gabonafélék:
• árpa
• zab
• köles
• kukorica
• rizs
• rozs
• búza, durumbúza
Egyéb növények:
• amaránt
• hajdina
• házi len
• quinoa (kinoa)
• fehér mustár
• napraforgó
agrotrend.hu / Szeretem a mezőgazdaságot