Hírek
Mely cégek válhatnak létfontosságú vállalatokká?
Magyarország agrár- és élelmiszergazdasága a törvényei tekintetében felkészült egy világjárványra, így a koronavírusra is. A 2012. évi CLXVI. törvénye „a létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről” meghatározza, hogy a folyamatos élelmiszerellátást biztosítani kell, abban az esetben is, ha bárhol karantén kerül is felállításra. A törvény ezt a stratégiailag fontos élelmiszergyártó vállalatok folyamatos működtetésével kívánja elérni. De mit is jelent ez?
A törvényhez tartozik a 65/2013-as végrehajtási rendelet, amely általánosan fogalmazza meg a létfontosságú rendszerek, és létesítmények azonosítását. Agrárszempontból az 540/2013-as végrehajtási rendelet szabályozza, hogy mely élelmiszervállalatok minősülhetnek kulcsfontosságúnak. Így a húsokat, gabonát, tejet, zöldséget, gyümölcsöket feldolgozó cégek közül is csak egy bizonyos méretet elérők kérhetik ezt.
fotó: pxhere.com
Mely üzemeket lehet a létfontosságú üzemek közé sorolni?
Az emlősöket – így pl. a sertéseket, szarvasmarhákat vagy juhokat – vágó üzemeknél a létfontosságú státusz eléréséhez legalább napi 450 számosállat-egységnek megfelelő állat feldolgozását írják elő. A baromfiiparban a cégek vágókapacitásának madár fajtánként eltérő minimum szintet kell elérni: így naponta minimum 50 ezer broiler csirke vagy 7 ezer pulyka vagy 4 ezer víziszárnyas levágása a megkívánt célérték. Feldolgozott hústermékek gyártása esetében legalább napi 150 tonna, míg tejtermékek esetében 100 tonna az elérni kívánt limit.
A növényi és sütőipari termékekkel foglalkozó cégek célértéke az előző évi értékek alapján kerül meghatározásra: zöldség- és gyümölcsfeldolgozásnál az 50 ezer tonnát, malomipari tevékenységnél 60 ezer tonnát, a sütőiparban 100 ezer tonnát kell elérnie az előző évi termelési átlagnak.
Az élelmiszerelosztásnál az a cég kerülhet be a létfontosságú cégek listájába, aki az előző évében minimum 40 milliárd forintos nettó árbevételt bonyolít le és legalább 75 kereskedelmi létesítménnyel van kapcsolatban.
Szintén a létfontosságú kategóriába sorolják a napi 10 ezer adagnál több ételt készítő főzőkonyhákat, illetve azokat a konyhákat, amelyek kijelölt kórházak élelmezésében játszanak kulcsszerepet.
Hogyan lehet az vállalkozásom az állam számára létfontosságú?
A rendelet megalkotása idején az akkori Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Minőségpolitikai Főosztálya az alábbi útmutatót adta: Létfontosságú létesítmények közé azon cégek kerülnek, amelyek jelentkeznek ehhez.” A létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló 2012. évi CLXVI. törvény ágazati végrehajtására – a létfontosságú agrárgazdasági rendszerelemek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről – kiadott 540/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet értelmében az alábbiak szerint küldhető az azonosítási jelentés:
- Az irat megnevezése: Azonosítási jelentés.
- Címzett: Helik Ferenc elnökhelyettes
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszerlánc-biztonsági és Ellenőrzési Elnökhelyettes
Cím: 1024 Budapest, Keleti Károly u. 24.
email: kiemelt@nebih.gov.hu
- A beküldő röviden írja le a cég tevékenységét, telephelyeit, nevezze meg az előállított termékek listáját, termék kör csoportosításban (pl. tőkehús, húskészítmény, csomagolt, lédig termék).
- Adja meg kapacitási adatait, napi, heti, évi bontásban.
- Az alapanyag és késztermék tárolási kapacitását.
- Dolgozói létszámát.
- Nyilatkozzon, hogy a fentiek alapján azonosította magát létfontosságú létesítményként.
- Cégszerű aláírás.
Ezek megküldése után a Nébih megteszi a szükséges lépéseket, ami egy folyamat kezdete.”
Mivel jár, ha elérem a megkívánt paramétereket és vállalom, hogy létfontosságú vállalat leszek?
- „Békeidőben”: Az élelmiszerüzemnek több és szigorúbb ellenőrzéseknek kell megfelelnie.
- Vészhelyzetben: Ha az Állam veszélyeztetettnek látja az Ország élelmiszerellátását, akkor egy létfontosságú üzem esetében közbeavatkozik, és nem hagyja annak leállását. Ezt akármekkora áron elérve. Innentől kezdve nem a vállalat profitnyeresége, hanem az ország zavartalan élelmiszer ellátottsága lesz az elsődleges cél.
agrotrend.hu / NAK