Hírek

Magyarország Legszebb Birtoka – a szőlészet-borászat kategória döntősei

Az AGROTREND csoport negyedszer írta ki a Magyarország Legszebb Birtoka díjat azzal a céllal, hogy a vizuális és szakmai szépség alapján példaképeket találjon. Olyan birtokokat keresünk, melyek jó hírét viszik a hazai agrárvilágnak. A lezárult birtokbejárás során a hét kategória (állattenyésztő, családi gazdaság, gyümölcstermesztő, kertészet, precíziós gazdálkodás, szántóföldi növénytermesztés és a szőlészet-borászat) mindegyikében példaértékű gazdálkodókat ismerhettünk meg, most a szőlészet-borászat kategória döntőseit mutatjuk be.

Bodri Pincészet

A Bodri Pincészet Szekszárd déli határában, egy festői szépségű völgyben fekszik. A tulajdonos az alapító fia, dr. Bodri István, aki családjával közösen vezeti a Pincészetet.

A birtok építéséhez 1999-ben kezdtek, majd a 2001-ben telepített első öt hektár szőlő, pár éven belül már tizenegy hektárra növekedett. A régi érlelőpince 2002-ben épült, 2003-ban követte a feldolgozó és az étteremnek otthont biztosító épület. Nagypincéjük, mely 2008 és 2011 között épület meg, elnyerte Közép-Európa legnagyobb újonnan épített kupolás pincéjének címét.

Szintén 2011-ben megkezdődött a vendégházak kialakítása is, ahol 61 vendéget tudnak egyszerre fogadni. 2014-ben adták át a 1400 négyzetméteres rozéüzemet, mely már nagyobb mennyiségű, kitűnő minőségű bor készítésére is lehetőséget ad. A díjnyertes borok készítése mellett pedig a kiemelkedő gasztronómiai szolgáltatásra is nagy hangsúlyt helyeznek. A 300 négyzetméteres érlelő pince 2002-ben készült, mely pincetúrák alkalmával tekinthető meg, és itt történik a prémium tételek érlelése is. Saját termő szőlőterületük jelenleg több mint 140 hektár, amihez több hektár integrációban működtetett szőlőterület is kapcsolódik. Ebből a legnagyobb rész Bátaszéken található, 11 hektár a keleti-északkeleti fekvésű Faluhely-dűlőben terem, 16 hektár a déli kitettségű Gurovica dűlőben, további 3 hektár pedig kisebb ültetvények formájában a Csötönyi-völgyben, a Gesztenyésben és az Iván-völgyben található. A területeket folyamatosan telepítik, újítják.

A Bodri Pincészet szőlőművelésének összetétele, a termőterület kiváló fajtája a Merlot, a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc, Portugieser, Malbec, Chardonnay, Olaszrizling, Pinot Noir, valamint a Rajnai Rizling. A birtokbejáráson a kiváló borokat és a borászatot dr. Bodri István tulajdonos mutatta be Lipp Adriennek, az Agrárvilág Szépe fővédnökének.

Tornai Pincészet

A Somló Veszprém megyében, a Marcal-medence keleti szélén található, 435 méter magas vulkáni tanúhegy. Neve abból az időből származik, amikor még somfa erdő borította a később szőlővel beültetett lankáit. A somlói bor minősége, gazdag beltartalmi értékei mellett azért válhatott ismertté és elismertté a világban, mert azon ritka fehérborok közé tartozott, amelyek jól tűrték a szállítást.

A különleges, vulkanikus terroir, az őshonos, helyi fajták és a legkorszerűbb borkészítési eljárások révén a somlait ma újra a legnagyobbak közé sorolják a világban. A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták a Juhfark, Olaszrizling, Furmint, Hárslevelű és Tramini. E területen végez szőlőművelést a Tornai Pincészet.

Tornai Endre, az alapító 1946-ban közel kétholdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a pincészet ültetvényeinek mérete több mint 60 hektár, és a mindennapi munkában már a harmadik generáció is részt vesz. Tevékenységük alapja a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és feldolgozási technológiák alkalmazása. Pincerendszerük több ütemben épült. A legutóbbi jelentős fejlesztés 2010-ben zárult, a legújabb a 2019. évi szüretre készült. A pince befogadó kapacitása többszöröse az éves termelésnek, ami lehetőséget ad a szokásosnál hosszabb természetes ülepítésre, érlelésre, a szűrések számának csökkentésére. Boraik komplexebb beltartalma a kevesebb szűrés és a hosszabb érlelés eredménye. A pincében összesen 99 tartály és közel ugyanennyi tölgyfahordó található. A Tornai borok összetéveszthetetlen ízvilága a csúcskategóriában is kiemeli őket, amit a világ legrangosabb borversenyein elért eredmények is bizonyítanak. A Tornai Pincészet a Somló meghatározó borászataként, több évtizedes tapasztalataira építve kezdeményezője és támogatója is a térség termelői együttműködésének. Ezzel is szeretnék elősegíteni, hogy a somlói és a magyar borok elismertsége itthon és külföldön is tovább növekedjék.

A birtokbejáráson Tornai Tamás mutatta be a Somló-hegy lábánál fekvő csodálatos szőlőbirtokot Pais Istvánnak, a Huminisz Kft. ügyvezetőjének. "Vimum Somloviticum, est lac senum, pueris venenum" (a somlói bor az öregeknek tej, a gyermekeknek méreg) szól a régi közmondás.

 

Vesztergombi Pincészet

A Szekszárdi Borvidék – ahol a Duna és a Sió vize mossa a „hegy” lábát – az ország egyik legszebb és legjobb borvidéke. Vörösbortermő vidékként a termelt szőlők nagy része, kb. 70%-a kékszőlő. A kevés kivételtől eltekintve, szinte minden Európában termelt kékszőlő fajta jól érzi magát Szekszárdon, de a fehér szőlő is megtalálja itt az otthonát. Tradicionális fajtaként a kékszőlők közül a Kadarkát kell kiemelni, a fehéreket az Olaszrizling képviseli. A Vesztergombik élete szorosan és elválaszthatatlanul egybeforrt Szekszárddal.

A család az emlékek szerint már több száz éve termel bort errefelé. Vesztergombi Ferenc a kecskeméti borászati főiskola elvégzése után tért haza és kezdett az Állami Gazdaságban borászkodni, majd a rendszerváltás után visszakaptak 10 hektár szőlőterületet és egy Kadarka utcai pincét. Ezekre alapozva 1991-ben alapították meg a mai napig működő családi vállalkozásunkat.

1993-ban már Vesztergombi Ferencet választották meg az „Év Borásza” nak. Szekszárd városától megkapta a Közjóért kitüntetést, majd nem sokkal később a megtisztelő Szekszárd Város Díszpolgára címet. Fia Vesztergombi Csaba folytatta a családi hagyományt, szőlész-borász szakmérnök, agrármérnök külföldi tanulmányutak után állt a Pincészet élére. Jelenleg 27 ha szőlőterülettel rendelkeznek. Ennek a nagy része újratelepített, viszonylag fiatal szőlő, de ezek között is sorban lépnek a felnőttkorba az ültetvények. A régi nagyüzemi ültetvényeket leváltották korszerű új telepítésekre. A Vesztergombi Pincészet szőlőművelésének összetétele: Merlot. Kadarka, Shiraz, Cabernet Franc, Malbec, Olaszrizling, Kékfrankos, Királylányka, Kékfrankos, Pinot Noir.

A gyönyörű környezetben fekvő modern birtokot Vesztergombi Csaba mutatta be Kocs Csabának, az év bortermelőjének. A Vesztergombi Pincészet nem titkolt célja, hogy tételeiket nem csupán a hazai közönség, de általuk a magyar borokat a nemzetközi borbarátok is még jobban megismerhessék.

agrotrend.hu

 

 

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés