Hírek

Kevés méz lesz az idén

Az akácszezon végéhez értek a jászsági méhészek. A folyékony arany „szüretelése” azonban az idei szezonban nem lehet örömteli, mert a szélsőséges időjárási viszonyok negatívan befolyásolták a méztermést. A tavaszi fagy jelentős károkat okozott az akácosokban, a szárazság miatt pedig a repce mézelése sem volt túl jó. Ebben az évben kevesebb akácmézre lehet számítani.

A méhészeti szezon meghatározó idõszaka az akácvirágzás. Az április eleji éjszakai mínuszok a kései fagyra érzékeny növény virágkezdeményeiben óriási károkat okoztak – írja a szoljon.hu.

fotó: pixabay.com

– Borzasztó gyenge lett idén a termés – mondta Csomor Imre, akivel családi méhészetében találkoztunk Jászberényben. Ottjártunkkor feleségével éppen akácmézet pergettek.

A mézes kereteket a pergetõ berendezésbe helyezték, ahonnan a forgatás során egy csapon keresztül folyt a finom nedû. Jóval kevesebb mézet nyernek ki, mint az elõzõ esztendõben.

– Olyan fagyok voltak tavasszal a szárazság mellett, hogy a növények megsínylették a szélsõséges idõjárást. Már sokszor azon gondolkoztam, hogy éjszakára fûtõpaplannal védem a méhcsaládokat. A repce is szerényebb lett, mint tavaly. A normálisabb években akácon ötven-hatvan kilogramm mézzel számoltam, idén körülbelül tíz-tizenöt kiló lesz családonként az összes akácméztermésem – magyarázta Csomor Imre.

A repceméztermés sem sikerült túl jól

– A repcére nagyon kevés volt a csapadék, az akác pedig elfagyott. Elõfordult, hogy három egymást követõ napon, Jászfényszaru belterületén mínusz hat-hét fokot mértünk, akkor kint a határban még kevesebb lehetett. Összességében gyenge-közepes lett a repce, az akác viszont kimondottan gyengének mondható – felelte érdeklõdésünkre Koncsik Béla jászfényszarui méhész. Érdekességként hozzátette, a koronavírus-járvány idején élénkült a mézfogyasztás, ugyanis többen vittek háztól a vitamindús, immunerõsítõ finomságból, mint az elõzõ évek ezen idõszakában.

fotó: pixnio.com

A szezonnal kapcsolatban hasonló tapasztalatokat osztott meg Nagy-Péterné Tóth Angelika, jásziványi méhész is.

– A hideg mindent visszavetett, minimális akácméztermésünk lett. Pedig ez a legdrágább és legkeresettebb mézfajta a piacon. A repce viszonylag jól sikerült. Bízunk a napraforgó mézelésében. A virágzásig szinten kell tartani a méhcsaládokat – tette hozzá Tóth Angelika.

Szintén a napraforgó és a mezei virágok jelentenek mentsvárat a jászszentandrási Tõsér Istvánnénak.

– Hét szûk esztendõn már túl vagyunk, jó lenne már, ha jobb idõszak jönne – jegyezte meg.

– Az elõzõ évben gondot jelentett, hogy az akác virágzásakor jött az esõ, szél, majd a hõség, ami kiszárította a virágot, és nem maradt benne nektár. Idén pedig a fagy okozott óriási kárt. Kevesebb akácméz lett, ezért úgy gondolom, hogy körülbelül tízszázalékos áremelkedésre kell majd számítani – részletezte a jászszentandrási méhész Illés Anita.

agrotrend.hu / szoljon.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook