Hírek

Készül a hidegen sajtolt olaj

Hidegen sajtolt olajok készülnek az Ormánság egyik kis településén, Kisszentmártonban.

Egy megfakult tábla hirdeti csak a település főutcáján az Olajütő Szociális Szövetkezetet, nehéz észrevenni, először el is mentünk mellette. Aztán a helyiek útbaigazítottak, és meg is találtuk az olajkészítő üzemet két ház közötti udvaron. Az eldugott helyszín ellenére rendezett, modern körülmények fogadtak. Amint beléptünk, már megcsapott a napraforgó illata, ami egyre erősebb lett, ahogy az üzem hátsó helyisége felé sétáltunk, hiszen éppen ott készült az olaj. A magokat hatalmas gépekbe adagolták, amik kipréselték a szemeket, a lassan csöpögő olajat pedig összegyűjtötték. A sűrű folyadék egészen sötét volt, szinte fekete, de néhányszori szűrés után majd elnyeri a jól ismert, aranysárga színt – írja a bama.hu.

fotó: wikipedia

A szövetkezetnél nemcsak napraforgóból készítenek olajat, hanem tökmagból, szőlőmagból, dióból, mákból és lenmagból is. Ízesített termékeik is vannak, így a hidegen sajtolt napraforgóolajat csilivel, fokhagymával, medvehagymával és bazsalikommal dobják fel.

A szövetkezet nem nagy, bár éppen tavaly fejezték be a bővítést, amelynek során egy háromszáz négyzetméteres új épületrészt húztak fel, és nyolc embernek ad munkát.

Az olajkészítéshez kizárólag magyar alapanyagokat használnak. A közmunkaprogramnak köszönhetően Kisszentmárton és a környező települések önkormányzatai biztosítják a tökmag legnagyobb részét, a dió Sellyéről érkezik, a többi alapanyag pedig az ország különböző területeiről.

Mindenből nagy mennyiség kell, hiszen egy liter olajhoz napraforgóból és dióból nagyjából 2,5 kiló kell, mákból és lenből pedig 3-3,5 kiló szükséges a minőségüktől függőn.

Az olajokba nem kerül semmi adalékanyag vagy tartósítószer, ezért illatuk, színük és ízük intenzív marad. A kipréselt melléktermék sem vész kárba, a közeli Majláthpusztán, egy állattartó telepen hasznosítják, a vitamindús szárazanyagot a szarvasmarhák tápjába keverik.

fotó: pixabay.com

Működésük egyedülálló a megyében

A kisszentmártoni üzem annak idején a „Szövetkezz 2007” pályázatnak köszönhetően alakult meg, működését 2009-ben kezdte meg a mindössze 230 lelket számláló településen. A cél mindenek előtt az volt, hogy munkalehetőséget, megélhetést teremtsenek a térség lakosainak.

Az üzemet húszmillió forintból egy régi kocsma raktárépületéből alakították át, a munkát nyolcan kezdték, jelenleg is ennyien vannak. A megyében szinte egyedülállóak, hiszen csak pár településen foglalkoznak még olajsajtolással.

Vajszlón a közmunkaprogramban készítenek olajat és aszalt termékeket, Bicsérden pedig a tökmagolajra specializálódtak. Bólyban szintén van egy nagyobb üzem, ott viszont túlnyomórészt takarmányolajat gyártanak.

agrotrend.hu / bama.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés