Hírek
Jó vagy rossz a járvány idején a műanyag-csomagolás?
A koronavírus ellentmondásokat váltott ki a műanyag csomagolások kapcsán. Vajon a jó, amely megvédi az élelmiszereket a külső hatásoktól és meghosszabbítja az eltarthatóságot, a rossz, mert felületén megmaradhat a vírus, vagy a csúf, amely szennyezi a bolygónkat?
A vírus megjelenése előtt számos élelmiszeripari vállalat kezdett kisebb nagyobb műanyag csökkentésbe, illetve az egyszer használatos műanyagok 2021-ig történő helyettesítésébe. Azonban a járvány megjelenése új körülményeket hozott magával. Hősként kellene ünnepelnünk, amely a vírus idején az élelmiszerek frissességét meghosszabbítva segít a fogyasztóknak abban, hogy minél kevesebbet kelljen vásárolniuk? Vagy gazemberként kellene kárhoztatnunk, mert segít a vírusnak megtapadni a felületen és hulladékot termel?
fotó: pixabay
Annak ellenére, hogy egyelőre nincs tudományos bizonyíték arra, hogy élelmiszerek felületet biztosítanának a vírus terjedésének, a fogyasztók igyekeznek minden lehetséges óvintézkedést megtenni az esetleges kockázatok csökkentésének érdekében. Olaszországban például a csomagolt mandarin forgalma 111 %-al nőtt az előző évi adathoz képest.
Azonban egy nemrég megjelent tanulmány szerint a műanyagfelületen akár 72 óra elteltével is megtalálható a vírus. Így az egyszer használatos műanyagok nem feltétlenül jelentik a legideálisabb lehetőséget a védekezésben.
A műanyag-csomagolás kérdésköre nem egyértelműen fekete vagy fehér. Az egyszer használatos műanyagok jogszabályi kötelezettségének életbelépése rohamosan közeleg (2021 január) és nincs hír arról, hogy a határidők módosításra kerülnének. Érdemes ezért az arany középútra törekedni. Megóvni a fogyasztók egészségét és közben a bolygónak sem ártani.
agrotrend.hu / NAK