Hírek
Jelentősen megdrágulhat a kávé
Becslések szerint a kávétermesztésre használt területek fele hamarosan alkalmatlanná válik a gazdálkodásra. A felmelegedés súlyos hatással lehet a kávétermesztő, jellemzően szegényebb országok gazdaságára. Nem mellékesen a visszaeső kínálat és a hiány drasztikusan megdrágítaná a kávét.
Átrajzolhatja a világ kávétermesztési térképét az éghajlatváltozás. A legtöbb kávét a trópusi hegyvidéki régiókban termesztik, a babok minősége nagyban függ a klimatikus viszonyoktól. A Világgazdaság cikke szerint az emelkedő hőmérséklet miatt a jelenleg kávétermesztésre használt földek fele alkalmatlanná válhat a termesztésre.
Ez természetesen a kávétermesztésben jeleskedő országok gazdaságára is súlyos hatással lesz. Így többek között Mexikó, El Salvador, Nicaragua, Brazília, India és Madagaszkár gazdasága is súlyos törést szenvedhet a közeljövőben.
A SZűKÜLő KÍNÁLAT MIATT PEDIG JÓCSKÁN MEGEMELKEDHET A KÁVÉ ÁRA, S KÖNNYEN HIÁNY ALAKULHAT KI EGYES FAJTÁKBÓL A VILÁGPIACON.
A termesztés visszaszorítását Európa is komolyan megérzi majd, mint a világ egyik legnagyobb kávéfelvásárlója.
Fotó: Origo
A kávécserjék jellemzően a trópusi hegyvidéki régiókban honosak, a hőmérséklet emelkedésével azonban egyre magasabbra kellene áttelepíteni a cserjéket ahhoz, hogy a termőképességük ne változzék. Ez már csak azért sem egyszerű feladat, mert a növények hosszú élettartamúak, és csak több év alatt fordulnak termőre. Az áttelepítés ráadásul súlyos erdőirtással járna. A legnagyobb veszélyben az arabica kávé van, amelynek virágzásához 18 és 21 Celsius-fok közötti hőmérsékletre és meghatározott mennyiségű esőre van szükség.
A svájci Nestlé-csoporthoz tartozó Nespresso egy korábbi közleményében már jelezte, hogy
ETIÓPIÁBAN AZ EMELKEDő HőMÉRSÉKLET HATÁSÁRA TÖBB EZER HEKTÁR KÁVÉÜLTETVÉNY VESZETT ODA, EZÉRT A KORMÁNY ARRA ÖSZTÖNZI A GAZDÁKAT, HOGY A KÁVÉTERMESZTÉST MAGASABB FEKVÉSű TERÜLETEKRE HELYEZZÉK ÁT.
Eközben egyes termelők alternatív módszerekkel kísérleteznek. Vannak, akik szerint a kávétermesztés jövője a beltéri ültetvények kialakításával lenne biztosítható, ez azonban olyan mértékű beruházást igényel, amelyet a kisebb gazdálkodók biztosan nem tudnak finanszírozni. Egy másik elképzelés szerint a közkedvelt arabica és robusta típus helyett a libériai kávé felé kellene terelni a termesztést. Ez utóbbi jóval nagyobb termésű, gyümölcshúsa vastagabb, és nem utolsósorban sokkal ellenállóbb a változékony klímával szemben. De az is egy lehetőség, hogy a kávécserjéket vissza kellene vinni a természetbe. Egyes kutatók szerint a rendezett ültetvények helyett őserdei, fákkal borított környezetben sokkal jobban éreznék magukat a cserjék.
agrotrend.hu / Origo