Hírek

Jégesős nyár, nagy bajba kerülhet a napelem-tulajdonos – itt a biztosítók válasza

Létrehozva:

|

Az utóbbi hetekben többször is jégesők pusztítottak Magyarországon, amelyek a házak tetejére telepített napelemekben is komoly károkat okozhatnak. A házakra kötött biztosítás azonban ezeket a károkat nem feltétlenül fedezi.

„A kivitelezés fázisában is már lehet, és érdemes biztosítani a napelemes rendszereket, hiszen nagyon sokan most kapták meg az engedélyt, illetve most értek el ahhoz a pillanathoz, hogy megpróbálják a napelemeket felszerelni” – mondta az InfoRádióban Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.

A kivitelezés fázisában tehát már megköthetők az építés-és szerelésbiztosítások az ingatlan tulajdonosa, az ingatlanon végzett építés-szerelési munkák beruházója, fővállalkozója, valamint az ajánlaton megjelölt alvállalkozók, kivitelezők által. Lambert Gábor szerint érdemes olyan kivitelezőt választani, aki rendelkezik ilyen biztosítással, mert ha a rendszer szerelése alatt károk keletkeznek, a biztosítás azt megtéríti.

Amennyiben felújítjuk, korszerűsítjük a lakásunkat, érdemes felvenni a kapcsolatot a biztosítótársasággal, hiszen ez is egy értéknövelő elem, ami megnöveli ingatlanok értékét, és ami az alap lakásbiztosításokban még nincs fedezet alatt. Vannak már olyan új biztosítások, amelyek egyből felajánlják ezt a lehetőséget, de aki régebben kötötte meg a biztosítását, annak érdemes jelezni a társaságának, hogy bővítette az ingatlanát.

Kiegészítő biztosítás keretében lehetőség van arra, hogy a napelemrendszerünket és belevonjuk a fedezetbe.

Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha valaki például egy értékes televíziót, vagy olyan tárgyat vesz, ami a korábbiakban nem volt neki, és ami jelentősen növeli az ingatlan értékét.

„Ezekben a inflációterhes időkben állandóan próbáljuk felhívni az ügyfelek figyelmét arra, hogy ne dőljenek kényelmesen hátra akkor, ha van egy lakásbiztosításuk” – mondta Lambert Gábor és hangsúlyozta, ha bővítjük ingatlanunkat, nagy értékű új ingóságokat szerzünk be, akkor mindenképpen aktualizáljuk a biztosításunkat, tehát tegyük értékállóvá, és gondoljunk arra, hogy a biztosítási szerződésünkben megjelölt biztosítási összeg a kártérítés felső határa. Amennyiben ingóságunk, illetve ingatlanjaink értéke meghaladja ezt a biztosítási összeget, akkor a biztosító csak arányosan fog téríteni kár esetén.

agrotrend.hu / Infostart/InfoRádió – Várkonyi Gyula

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook