Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Ilyen előírások jönnek 2023-tól!

2023. január 1-től indul az Európai Unióban, így hazánkban is az új, hét éves támogatási ciklus, melyhez az elmúlt 2 év alatt megtervezett hazai Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv készült.

A terv keretein belül kellett megtervezni és felépíteni a közvetlen és a vidékfejlesztési támogatások rendszerét, célkitűzéseit úgy, hogy a leírt célok megfeleljenek az EU különféle stratégiáinak, irányelveinek (Zöld Megállapodás, Termőföldtől az asztalig, Biodiverzitás stratégia stb.), s ugyanakkor a gazdálkodók számára is vonzóak legyenek a rögzített lehetőségek, melyek által a gazdaságaikat is gazdaságosabban tudják üzemeltetni, védve talajaikat, az életteret is.

A fenti célok eléréséhez a hazai KAP Stratégiai Tervben ezért egy speciális rendszert, az ún. zöld felépítményt hoztak létre. Ez egy olyan egymásra épülő, komplex támogatási rendszer, amely a környezeti állapot javítását és a természeti erőforrások fenntartható használatát hivatott elősegíteni. Célja, hogy a termelőket a gazdálkodási gyakorlataik megújítására ösztönözze – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

 

kap-változások_2023-tól01

1. ábra: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Az új időszakban két jelentős változást figyelhetünk meg az eddigiekhez képest. Először is az eddig megszokott Zöldítés és Kölcsönös megfeleltetés (KM) és a hozzá tartozó előírások átalakulnak és közösen fogják alkotni a 2023-tól bevezetésre kerülő kondícionalitást, mely a támogatásokért cserébe – mint eddig is a KM – minden közvetlen kifizetésben és egyéb érintett támogatásban részesülő számára kötelezően betartandó. 

Másodszor pedig új elemként fog megjelenni az önkéntes alapon választható Agrár Ökológiai program, mely évente és önkéntesen a teljes üzemméretre igényelhető területalapú támogatási forma lesz, természetesen a meghatározott szabályok figyelembevételével.

 

kap-változások_2023-tól02

2. ábra: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Az új KAP és változásai az előző ciklushoz képest

Fontos kiemelnünk, hogy a jelen jegyzetben található információk a stratégiai tervben foglaltakat tartalmazzák, melynek tervezésénél minél szélesebb lehetőséget akart a hazai jogalkotó hagyni. Ebből fakadóan, a leírtak a hazai jogszabályban megfogalmazottakkal lesznek pontosan definiálva.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelen cikksorozatának következő részeiben egyelőre csak a Kondícionalitásban rögzített előírásokat és azok által elvárt célokat, lehetőségeket ismerteti majd általános áttekintéssel, hiszen a részleteket a megalkotásra kerülő jogszabályok tartalmazzák majd.

agrotrend.hu / OTP Agrár

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés