Hírek

Huszonnyolc borászat párbajozik márciusban

Tavasszal ismét összecsapnak a fővárosban az Egri és a Szekszárdi Borvidéken készült bikavérek.

Létrehozva:

|

Az Egri és a Szekszárdi Borvidék március 3-án rendezi meg a Corinthia Hotelben a Bikavér Párbajt, hogy közösen mutassák be, milyen egyedi stílusú bikavérek készülnek a két borvidéken. Több újdonsággal is készülnek, így régi évjáratú bikavéreket is kóstolhatnak az érdeklődők, valamint szakmai sétáló kóstolón is részt lehet venni sommelier-kkel és borkereskedőkkel.

Az Egri Borászati Klaszter neves szakembereket kért fel arra, hogy a márciusi párbajra válogassák ki a benevezett 31 tétel közül a 15 legjobbat. Pók Tamás, a klaszter vezetője elmondta: a Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus által elnökölt szakértő zsűri volt a garancia arra, hogy elfogulatlanul kerülnek be a legjobb egri tételek a barátságos rangadóra.

A borász elismerte: korábban több egri bortermelő nem vette komolyan a kritikákat, ezért felvetette, hogy borhigiéniai szakértők bevonásával dolgozzanak ki egy ajánlást, amely a szőlőfeldolgozástól a palackos érlelésig kísérné a bor útját – ez akár feltétele is lehetne az egri név használatának.

Az átláthatóság azért is szükséges, mert ugyan több évjáratban is kimagasló minőségű szőlőt szüreteltek a gazdák az Egri Borvidéken, de a minőséget néhány esetben sajnos elrontotta a nem megfelelő pinceeljárás.

Mészáros Gabriella szerint az új, frissebb bikavérek most már technológiai szempontból hibátlanok voltak, sőt, ahogy a borakadémikus megjegyezte: üdvözlendő, hogy a magasabb tannin helyett a gyümölcsösség felé mozdultak el.

Az Egri Borvidék kiállítói így a Besenyei Borház, a Bolyki Pincészet, az Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete, Gál Lajos Pincészete, Gál Tibor Pincészet, a Gróf Buttler Borászat, a Kovács Nimród Borászat, a Nyolcas és Fia Borház, az Ostorosbor, a Petrény Borászat, a St. Andrea Szőlőbirtok, a Tarjányi Pincészet, a Thummerer Pince, a CHW Bormanufaktúra és a Vincze Béla Borászat lesznek.

A Szekszárdi Borvidékről 13 kiállító érkezik a párbajra, így a Bodri Pincészet Szekszárd, az Eszterbauer Borászat, a Fritz Borház, a Garai Pincészet, a Heimann Családi Birtok, a Németh János Pincészet, a Schieber Pincészet, a Sebestyén Pincészet, a Szent Gaál Pincészet, a Takler Borbirtok, a Tüske Pince, a Twickel Szőlőbirtok és a Vida Családi Borbirtok.

Az egri bikavéreket kiválasztó szakmai zsűri névsora:

  • Mészáros Gabriella – nemzetközi borakadémikus, zsűri elnök
  • Zilai Zoltán – a Magyar Bor Akadémia elnöke
  • Geönczeöl Attila – borszakíró, nemzetközi borbíráló
  • Tarsoly József – egri hegybíró
  • Dr. Lékó László – nyugalmazott főiskolai tanár
  • Kalydy András – a Kádár Hungary Kft. ügyvezetője
  • Izsák Norbert – borszakíró

 

agrotrend.hu / heol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook