Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Fordulat az Amazonas ügyében

A brazil környezetvédelmi minisztérium közölte, hogy korábbi közlésével ellentétben mégsem hagy fel az erdőirtások és az erdőtüzek elleni kormányzati akciókkal az amazonasi esőerdőkben.

A tárca múlt héten még azt jelentette be, hogy a gazdasági minisztérium blokkolja 11 millió dollár felhasználását környezetvédelmi célokra, emiatt hétfőtől nem tudják folytatni az akciót, amelynek keretében több mint 1300 tűzoltót, több száz hatósági ellenőrt, hat helikoptert és 10 repülőgépet mozgósítottak az esőerdő védelmére – írja az Infostart.

Az Amazonas védelméért felelős kormánybiztos, Hamilton Mourao alelnök azt mondta, hogy Ricardo Salles környezetvédelmi miniszter "elsietett" bejelentést tett, és nem állnak le hétfőtől egyetlen erdővédelmi programmal sem.

Fotó: wikimedia

A környezetvédelmi minisztérium az alelnök nyilatkozata után, pénteken késő este adott ki közleményt arról, hogy mégis folytatódik a hadsereg bevetése az Amazonas védelmében. Hazai és nemzetközi követelések nyomán Jair Bolsonaro elnök májusban rendelte el a hadsereg mozgósítását az elszaporodott erdőtüzek ellen.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a hadsereg bevetése, a Zöld Brazília 2 terv valójában a várttal ellentétes eredményt hozott, az erdőirtási ügyek kivizsgálása, az erdőtüzeket okozó marhatenyésztők, földművesek és bányászok felelősségre vonása gyakorlatilag leállt a katonai ellenőrzés alatt.

Az AP szerint a hadsereg valójában azokat a kisebb út- és hídépítési projekteket védi, amelyek megkönnyítik a kitermelt fa exportját, a védett területek megközelítését és gazdasági hasznosítását. Egyetlen jelentősebb akciót sem hajtottak végre a tiltott erdőirtások ellen, mivel Bolsonaro elnök a hadsereg előzetes jóváhagyásától tette függővé ezeket.

Az ENSZ és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA több kutatóintézettel közösen a megmaradt trópusi esőerdők eddiginél jobb védelmére szólított fel egy szombaton publikált tanulmányban. Kutatók szerint ezeknek az erdőknek csak a fele tekinthető "magas minőségűnek", főleg ami karbonelszívó képességüket illeti. A trópusi esőerdők főleg az Amazonas- és a Kongó-medencében találhatók, és csak 6,5 százalékuk élvez védelmet. A felhívás szerint sürgősen változtatni kell ezen a helyzeten.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés