Hírek

Évente 200 km-t is megtehet a veszélyes betegség

Félelmetes jóslatok az afrikai sertéspestisről.

Létrehozva:

|

Nemrég tartotta Kínában nemzetközi kongresszusát az International Pig Veterinary Society, amelyen komoly aggodalomra okot adó megállapításokat közöltek az afrikai sertéspestis (ASP) európai helyzetérõl – olvasható a Pig Progress oldalán.

Dr. Andrzej Jarynowski, a wroclawi kutatóintézet tudósa, csapatával egy számítógépes modellt készített, amelynek segítségével bemutatták a fertõzés eddigi megjelenéseit és lehetséges terjedései útvonalait.


A fertõzés tünetei vörös foltokként jellenek meg az állatokon – fotó: Lina Mur

Jarynowski csapata 3230 esetet vizsgált meg, amelyek 2014. február és 2017. november között fordultak elõ. Ezeknek az eseteknek a terjedési sebességébõl arra a következtetésre jutottak, hogy

a vírus nyugati irányba körülbelül 200 kilométert terjed egy év alatt.

Elõadásából az is kiderült, hogyha csapata predikciói beteljesülnek, akkor az ASP négy éven belül Németország határait is elérheti. A szakember azt is kifejtette, hogy szerinte az európai hatóságok túl nagy figyelmet fordítanak a kamionosokra, akik a félig megrágott szendvicseiket az utak oldalára hajítják ki. 

Sokkal inkább az európai mezõgazdasági dolgozók vándorlására kellene koncentrálniuk, ugyanis ez  jelentõsebb veszélyt jelent a betegség terjedésében. 

A lengyel tudósok kutatásán kívül Denis Kolbasov, az Orosz Szövetségi Virológiai és Mikrobiológiai Központ professzorának elõadása során az ASP oroszországi helyzetérõl beszélt. Elgondolkodtató megállapításából kiderült, hogy azokon a területeken, ahol megjelent a fertõzés, másfél éven belül a vaddisznó-populáció akár 80%-kal is csökkenhet.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook