Hírek

Enyhe tél: nem pusztulnak el a kártevők

Az elmúlt napok fagyos éjszakái átfagyasztották ugyan a talaj felső rétegeit, és ez megtizedelte a kórokozókat, kártevőket, de tartósabb hideg kellene – hívja fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ráadásul a korán jött tavasz komoly károkat is okozhat a mezőgazdaságban.

A múlt heti száraz idő után csökkent az őszi-téli esőzések miatt kialakul belvizes területek nagysága az országban, jelenleg a talaj szinte mindenhol nedvességgel telített, e tekintetben ideális a helyzet az agrárium számára – mondta az InfoRádióban Kovács Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. "A tavalyi nagy aszály hatása már a múlté a talajban" – fogalmazott.

Múlt héten a kevés felhő miatt gyakoriak voltak az erős éjszakai fagyok, a talaj 5-20 centiméter mélységben átfagyott, ez kissé a kórokozókat és a kártevőket is megtizedelte, de nem eléggé – mutat rá a szakember.

"Ebben az időszakban alakult ki először komoly talajfagy, de a mezőgazdaság érdekében, a kártevők szempontjából ennél hosszabb időszakra lenne szükség. Legalább egy kéthetes időszakra."

Fotó: MTI

Komolyabb fagyra azonban a következő 10 napos időszakban sincs kilátás, az éjszakai fagyok is csak jövő hét közepén térnek vissza, napközben pedig 10, sőt akár 15 fokos csúcshőmérséklet várható. A korán érkező tavaszi idő azonban komoly gondot okozhat a mezőgazdaságban – figyelmeztet Kovács Attila.

"Az északi féltekén ilyenkor a tél legvégén, a tavasz elején a legnagyobb a jég és a hó kiterjedése, és e felszínek fölött tud a hideg kialakulni, és ha olyan áramlási viszonyok alakulnak ki, mint milyenek tavaly, tavalyelőtt március-áprilisban, száraz, hideg levegőt szállítanak fölénk, sokáig számíthatunk fagyra. És ha februárban enyhe az idő, beindul a növények életfolyamata, és a tavaszi fagyok során kárt tudnak szenvedni."

Az őszi vetések azonban most jellemzően jó állapotban vannak, az eddigi fagyok nem tettek kárt bennük. A következő időszakban egyébként jelentős csapadék sem várható, ígya belvízfoltok is tovább csökkennek, tovább szárad a talaj, ugyanakkor a szárazfű-tüzek kockázata megnövekszik – hívja fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés