Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Együttműködés született az agrártámogatások megváltoztatásáért

Változik az agrártáj, egyre nagyobbak a szántóföldi táblák, eltűnőben vannak a fontos szegélyélőhelyek, a természetes élőhelyfoltok és a vizes élőhelyek területe egyre csökken. A mezőgazdasági termelés hatékonysága gyorsan fejlődik, ugyanakkor minden jel arra utal, hogy ezzel a természeti rendszerek nem képesek lépést tartani. A mezőgazdasági természeti sokféleség csökkenése egyre látványosabb. Ezt felismerve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az Országos Magyar Vadászkamara (Vadászkamara) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezetői közös állásfoglalást írtak alá az élő rendszerek védelméért. Ennek célja az agrárium jövőjét meghatározó támogatások természetbaráttá tétele.

Dr. Jámbor László, a Vadászkamara elnöke, Dr. Halmos Gergő, a MME igazgatója és Bross Péter, az OMME elnöke 2020. október 14-én, Hatvanban, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban ünnepélyes keretek között írta alá a dokumentumot – írja az Országos Magyar Vadászkamara.

Az együttműködési megállapodás megszületését megelőzően a Vadászkamara Természetvédelmi és Erdészeti Szakbizottsága 2020. szeptember 9-én konferenciát szervezett a zöldítés értékelésének és a vadgazdálkodásra gyakorolt hatásának témakörében, amelynek részeként, a 2020-2027 KAP reformmal kapcsolatban ágazati helyzetértékelésre is sor került.

A konferencián elhangzottak alapján az Agrárminisztérium Támogatáspolitikai Főosztálya lehetőséget biztosított a Vadászkamarának arra, hogy egy munkaanyagban összefoglalja azokat az alapelveket, prioritásokat, melyek a vadgazdálkodás céljait (is) szolgálva beépítésre kerülhessenek a KAP-tervezés során a leendő agrártámogatási rendszerbe. Az agrár élőhelyeken megjelenő természeti értékek közös együttműködésben történő megőrzése érdekében a Vadászkamara életre hívta a „KAP-munkacsoportot”, amelynek tagjai olyan szakemberekből állnak, akik napi közelségben munkálkodnak a fentiekben összefoglalt problémák kiküszöböléséért nemcsak a vadgazdálkodási ágazatban.

A mezőgazdasági termelés az elmúlt másfél évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül. Valamennyi mértékadó termelési mutató (kijuttatott anyagok használata, gépesítettség mértéke, terméshozam) meredeken emelkedik. Ennek a fejlődésnek ugyanakkor a természeti rendszereink látják kárát: a mezőgazdasági természeti sokféleség 30 %-kal csökkent 15 év alatt, apróvadfajaink állománya vészesen fogyatkozik, a mezőgazdasági termelés alapjául szolgáló vadon élő és háziasított beporzó rovarfajok állományai is aggasztóan alakulnak (75 %-os csökkenés 30 év alatt). A hazai folyamatokkal azonos tendenciát mutatnak a környező országok környezeti vizsgálatai is, Európa egészének mezőgazdasági élőhelyei vannak veszélyben.

A Vadászkamara elkötelezett az agrár élőhelyeken megjelenő természeti értékek megőrzése mellett. A védett emlős és madár fajok, a vadászható apróvadfajok, a rovarok élőhelyének és életfeltételeinek megóvása, fejlesztése az Országos Vadgazdálkodási Alap pályázati rendszerén keresztül szervezetünk kiemelt feladatainak egyike jelenleg is.

Felismerve az elemi közös érdekeket a mezőgazdasági élőhelyek tekintetében, és annak tudatában, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) alakulása érdemben befolyásolja az agrárium jövőjét, a MME, az OMME és a Vadászkamara állásfoglalást dolgozott ki azon garanciákról, melyek szükségesek, hogy a következő évtizedben a mezőgazdasági természeti sokféleség csökkenése megállítható legyen. A most aláírt, korábban példa nélküli, ágazatokon átívelő összefogás reményt adhat a mezőgazdasági élőhelyeken fenyegető ökológiai válság elkerülésére, az apróvadállományok további csökkenésének megakadályozására és a beporzó rovarok – köztük a házi méh – hazai helyzetének javulására.

Az együttműködési megállapodás aláírásával a három szakmai szervezet közösen dolgozik azon, hogy az apróvadgazdálkodási célokat (is) szolgáló agrártámogatási rendszer a földhasználó és a vadászatra jogosult összefogásával még nagyobb szimbiózisban működhessen a jövőben.

További képek az együttműködés aláírásáról az alábbi linkre klikkelve elérhetőek:

https://www.facebook.com/pg/vadaszkamara/photos/?tab=album&album_id=2657314454529861

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye az alábbi linkre klikkelve érhető el: https://www.mme.hu/

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közleménye az alábbi linkre klikkelve érhető el: http://www.omme.hu/

agrotrend.hu / OMVK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés