Hírek

Több mint 6 milliárd forintos beruházás valósult meg a Vidékfejlesztési Program keretein belül

A magyar gazdaság egyik legfontosabb ágazata az élelmiszeripar, amely több mint 4 ezer vállalkozás 33 szakágazatba sorolva folytat termelést hazánkban – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Hajdúszoboszlón és Nádudvaron létesített beruházás ünnepélyes átadóján.

Létrehozva:

|

Az államtitkár hozzátette, a több mint 6 milliárd forintos beruházás keretében két új európai szinten is versenyképes sertéstelep épült meg. Ezen telepfejlesztés a Vidékfejlesztési Program pályázatán nyert állami és uniós forrású támogatásnak köszönhetően a Nagisz Csoport beruházásában valósult meg – emelte ki Nobilis Márton.


Fotó: AM

Nobilis Márton arról is beszélt, hogy a hazai élelmiszeriparon belül a sertés húsfeldolgozás termelési értéke a harmadik legnagyobb. A foglalkoztatást és az értékesítést tekintve az élelmiszeripari teljesítmény 10 százalékát biztosítja, amely az export 13 százalékát teszi ki. Az államtitkár rendkívül fontosnak jelölte meg az ágazat támogatását, valamint a jelenlegi beruházásokat, majd hozzáfűzte: kimagasló eredmény, hogy ezekben a kihívásokkal teli időkben is újabb és újabb telepek épülnek, hiszen nemcsak a modern körülményeket és az élelmiszerbiztonságot garantálják, hanem munkahelyeket teremtenek és élelmiszert is biztosítanak az embereknek.

Az államtitkár kiemelte, a hajdúszoboszlói telep bővítésére mintegy 3,4 milliárd forintot fordított a Hage Zrt., amelyből megközelítőleg 1 milliárd forint állt rendelkezésre támogatásként. Itt az ország egyik legnagyobb férőhellyel rendelkező, mintegy 10 ezer négyzetméter alapterületű sertéstelepet építettek, amelyben 3 640 utónevelő és 8 640 hízlalda férőhelyet alakítottak ki. A létesítmény a mai kornak megfelelő technológiával készült: egyebek mellett automatizált szellőztetési és takarmánybehordó rendszerrel, valamint napelemekkel is felszerelt – hangsúlyozta Nobilis Márton.

A nádudvari Büte telephelyen kialakított épület több mint 8800 négyzetméter alapterületű, amelyre több mint 3,2 milliárd forintot fordított a Nagisz, ebből csaknem 1, 3 milliárd forint volt a támogatás. A szintén modern technológiai kialakítású épületben egyebek mellett 6 fiaztató termet, 3 kocaszállást, valamint 1 egyedi kocaszállást, 1 koca-süldő szállást és 2 csoportos tenyészkoca-süldőszállást is kialakítottak. Az új telep évente 1500 koca tartására és 50 ezer választott malac előállítására alkalmas – mondta el az államtitkár.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook