Hírek

Csoda: 73 százalékos forgalomnövekedés egy napon

Az egyik fővárosi piac online pénztárgépeinek adatai szerint 73 százalékkal ugrott meg a forgalom azon a napon, amikor a NAV revizorai a helyszínen tartózkodtak. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bevételek legalizálása a szabályos beszerzésekre is ösztönzően hat – írja közleményében a NAV.

Létrehozva:

|

fotó: 123RF

Az adóhivatal, elemezve az egyik nagy forgalmat bonyolító fővárosi piac több mint 180 online pénztárgépének adatait, kiszámolta az adott terület átlagos napi bevételét és kibocsátott nyugtaszámát. Ezt követően a revizorok egy hónapvégi hétköznap és egy hétvégi napon ellenőrzéseket végeztek a piacon. A piac kerekedőit azért vizsgálták, mert korábban többüknél bevétel-eltitkolást tapasztalt – írja közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közép-magyarországi regionális adó főigazgatósága.

Az ellenőrzés utáni online pénztárgépi adatok mind a kibocsátott nyugták száma, mind a beütött bevétel tekintetében jelentősen meghaladták a korábbi átlagot, pedig az ellenőrzések a hó végi leggyérebb forgalmú időszakban zajlottak. Ez számszerűsítve annyit jelent, hogy a kiállított nyugták száma a hétközi napon 45 százalékkal, hétvégén 73 százalékkal nőtt, a napi bevétel pedig mintegy 30 százalékkal (napi 4,5 millió forinttal), illetve 49 százalékkal (napi 8,3 millió forinttal) emelkedett.

Az adatok arra is rámutattak, hogy a legalizált forgalom nemcsak az ellenőrzöttek körében növekedett, de jellemző volt a piac egész területére is.

Az online pénztárgépektől érkező adatok elemzése – azon túl, hogy a NAV célzott operatív és utólagos ellenőrzéseit segíti – arra is rávilágít, hogy az ellenőrök helyszíni jelenléte ösztönzően hat a kereskedők jogkövetésére. A bevételek legalizálása a korábbi tapasztalatok szerint olyan pozitív folyamatot indít el, amelyben a kereskedők is érdekeltek a szabályos bizonylattal történő beszerzésekben – véli a NAV.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook