Hírek

Beérett a birs

Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták a birsalmát és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek, kompótnak és köretként is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb a birs.

Azt mondják a vidéki emberek, ahol a szőlő megterem, ott a birs is jól érzi magát. Tolna megyében van szőlőültetvény bőven, ennek ellenére birsből csupán egy-egy fát ültetnek.

fotó: pxhere.com

– A nagymamám így ősz tájékán mindig készített birsalmasajtot és -lekvárt – mondta a szekszárdi Simon Éva.

– Pár évvel ezelőtt arra kértem a férjemet, aki kertész, vásároljunk mi is pár birsfát a kertünkbe. Így is történt, a fáink – nyolc is van belőlük – most négyévesek, és mindegyik tele van gyümölccsel. A szomszédaink megcsodálták, milyen szép nagyok a birsalmák. Mi az ültetést követően minden év tavaszán megtrágyáztuk a fák környékét, bizonyára azért lettek ilyen szépek. Most, hogy én is nagymama lettem, örömmel készítem el az idén karácsonyra a birsalmasajtot – meséli Éva.

A birsalma és birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, megfőzve vagy megsütve azonban a gyümölcs sötét rózsaszínes lesz, és isteni finom.

A birs olajos héja általában nagyon vastag, cserébe viszont fantasztikus illata van. Ez a gyümölcs hűvös helyen hónapokig eláll.

Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották lakásillatosító gyanánt.

A birs a meleg éghajlatot kedveli. Eredeti termőterületein, Iránban, Örményországban vadbirset is találunk.

Az almával és körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőven tartalmaz. A pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha ezt szeretnénk készíteni, ne hámozzuk a birset, mondta Simon Éva.

A birsnek számos kiváló élettani hatása van. Pektintartalmának köszönhetően leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek mindennap birset.

Nyákoldó, nyugtató hatású a birs levéből készült főzet. Emésztési problémák esetén is jól használható.

A sajthoz a birsalmákat tisztára mossuk, erre kiváló megoldást jelent egy körömkefe. Kivágjuk a hibás részeket, és egészben feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. A főzési idő körülbelül 30 perc. Amikor puhára főtt, eltávolítjuk a nem kívánt részeket, magházat, azután összeturmixoljuk, és újra feltesszük főni a cukorral (1 kiló péphez 70 deka cukrot számolunk, de függ attól, mennyire érett a birs), és legalább negyedóráig lassú tűzön főzzük.

Ha azt szeretnénk, hogy keményebb legyen a sajtunk, akkor nem árt, ha zselésítő port is teszünk bele. Az aromája és a színe miatt tehetünk bele egy evőkanál citromlevet, de fahéjat is.

A sűrű masszát nem túl forrón fóliával kibélelt őzgerinc­formába öntjük, és hagyjuk dermedni legalább egy napot. A formából kiborítva egy sütőpapírra tesszük, hagyjuk szikkadni, amíg ki nem szárad, közben megforgatjuk. Alufóliába csomagolva jó ideig eláll.

agrotrend.hu / teol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés