Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Bajban a tejágazat

A tömeges állatlevágások elkerülése érdekében törvénymódosításokat kér az agrárminisztertől a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az elmúlt évben tapasztalt költségnövekedés ellehetetleníti az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok működését, a jelenlegi előrejelzés szerint a folyamat megállíthatatlannak tűnik, így napról napra romlik a tejtermelők helyzete – hívta fel a figyelmet az ágazat akut problémáira Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

fotó: pixabay.com

Ha a trend így folytatódik, szerinte a következő történik.

"Egy átlag terjtermelőnek már jövőre sem lesz jövedelme. A kukorica ára több mint másfélszeresére emelkedett egy év alatt, a gabonaárak is ilyen mértékben nőttek, és a gaona-, illetve repcedara is 35 százalékkal drágult."

Ehhez képest mindössze 5 százalékkal kapnak többet a tejért, mint tavaly – tette hozzá. A kiadásokat tovább tetézik az ipari energiaárak és a magasabb bérköltségek is.

"Egyelőre még a termelők és a feldolgozók nyelik le a többletköltségeket, a vásárlók a folyamatoknak csak a töredékét érzik. Azzal számolunk, hogy a tejtermelés növekedhet, ha sikerül árakat növelni, és ezeket az áremelkedéseket a piac be is fogadja. A teheneket nem lehet egyik pillanatról a másikra leállítani vagy egy műszakra átállítani, ha nem változnak a viszonyok, elkezdődik a vágás."

A hazai tejelő állomány drasztikus csökkenésének megelőzése érdekében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács törvénymódosítási javaslatokkal fordult Nagy István agrárminiszterhez.

  • "A tejtermelői támogatások teljes összegének előre hozott kifizetése,
  • az állatjóléti támogatások emelése,
  • a beruházási támogatások feltételeinek enyhítése,
  • kedvezményes hitel,

ezeket kérjük verseny- és exportképes termékek előállításához" – sorolta.

De fellépnének például azok ellen is, akik beszerzési ár alatt értékesítenek, és szorgalmazzák a termelői szervezetek működésének támogatását is.

Istvánfalvi Miklós szerint ezek a javaslatok megteremthetnék a piaci egyensúlyt az elkövetkezendő kritikus időszakban. Mindennek érdekében tárgyalást kezdeményeztek az Agrárminisztériummal.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés