Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Az új agrártámogatási rendszer célja a hatékonyság növelése

A magyar kormány az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések és kialkudott kompromisszumok során olyan új agrártámogatási rendszert alakított ki, amelynek célja a hatékonyság növelése – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Orosházán.

Feldman Zsolt a helyi gazdakör szakmai fórumán azt mondta, a 2023 és 2027 közötti Közös Agrárpolitika minden magyar gazdálkodó számára biztosítja majd a fejlesztés lehetőségét, és megteremti a feltételeket saját fenntartható termelési gyakorlatához. Az államtitkár kifejtette, a közvetlen támogatásokban érdemi változások lesznek. A zöldítési elvárások az egységes kérelemben minden 10 hektár fölött gazdálkodók esetében beolvadnak az alaptámogatás feltételei közé, amelynek nagysága várhatóan 147 euró körül alakul majd hektáronként.

Az államtitkár az agrár-ökológiai programmal kapcsolatban elmondta: ebben azok a gazdálkodók vehetnek részt, akik évente –  az üzem területének valamennyi földhasználati kategóriájában – önkéntes vállalásokat tesznek, például csökkentik a növényvédőszer-felhasználást, forgatás nélküli talajművelést végeznek, vagy természetkímélő gyepgazdálkodást folytatnak. ők a szántó, gyep és ültetvény területre várhatóan 81 euró hektáronkénti többlettámogatást kapnak. 

A vetésváltásban is érdemi változás következik: minden 10 hektár feletti termelőnek legalább területe egyharmadán évente új növényi kultúrát kell termesztenie az előző évhez képest, három év alatt tehát minden szántó sorra kell, hogy kerüljön. Ez alól kivétel a hibridkukorica vetőmag-előállítás, ami négy évig folytatható egy adott területen. Az évelő szántóföldi kultúrák és az árasztásos művelésben termesztett növények szintén kivételt képeznek. A szabályszerű másodvetés alkalmazása önmagában is vetésváltásnak számít – tette hozzá.

Fotó: Vermes Tibor

Feldman Zsolt előadásában részletezte: a terménydiverzifikációs kötelezettség kikerül az alaptámogatás feltételei közül, az agrár-ökológiai programban azonban szerepel a lehetséges vállalások között, némileg megváltozott formában. A fiatalgazda-támogatás hektáronként 157 euróra emelkedik, a támogatható terület nagysága is 300 hektárra növekszik a jelenlegi 90-ről – tudatta az államtitkár. Feldman Zsolt közölte, az ipari zöldségek termesztési támogatását növelik, csökken azonban az extenzív gyümölcsültetvények támogatási szintje. A politikus hangsúlyozta, 2024 végéig változatlanul futnak majd az idén indult, 17 ezer gazdálkodót és mintegy 1,2 millió hektárt érintő agrár-környezetgazdálkodási program támogatásai.

Az államtitkár elmondta, a vidékfejlesztési források több mint 50 százalékát beruházásokra szeretnék fordítani annak érdekében, hogy erőforrás-, energia- és inputanyag-hatékonnyá váljon a gazdálkodás. A támogatott területek között szerepelnek az állattartással kapcsolatos fejlesztések, az élelmiszeripari, energiahatékonysági és zöld beruházások, illetve a precíziós gazdálkodás, amely révén optimalizált inputanyag-felhasználással nagyobb termésbiztonság érhető el. A beruházások többségénél 50 százalékos lesz a támogatási intenzitás, magasabb arányú forrást igényelhetnek a fiatal gazdák, a termelői együttműködésben résztvevők, az ökológiai gazdálkodást folytatók. A pályázatok feltételei közül pedig kikerül a bázislétszámhoz kötött foglalkoztatási kötelezettség – tudatta az államtitkár.

Fotó: Vermes Tibor

A generációváltást segíti egy új, a 2023 január 1-jével hatályba lépő, a gazdaságátadási törvényhez kapcsolódó támogatási forma. A támogatások során ösztönzőket alkalmaznak, amelyek segítik a vízmegtartást: így a többi között elszámolhatók lesznek támogatható területként a parcellák szélén meghagyott szegélyek, illetve a táblák nem művelt vizenyős területei. A közös agrárpolitika harmadik támogatási lába az újraelosztó-támogatás lesz, új elemként a gazdálkodók az első 10 hektár után hektáronként mintegy 80 euró, 11-150 hektár között pedig hektáronként mintegy 40 euró többlettámogatást igényelhetnek – mondta az államtitkár.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés