Hírek
Az élelmiszerek perklorát mennyiségét maximalizálják
Változik a 1881/2006/EK rendelet, amely az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról szól. A rendeletet a május 20-án megjelent 2020/685/EK rendelet módosítja, amely a perkloráttal egészíti ki azt.
Fotó: pixabay.com
A 2020/685/EK rendelettel bevezetésre kerülő határértékek:
Élelmiszerek |
Felső perklorát határérték (mg/kg) |
Zöldségek és gyümölcsök, |
0,05 |
a tökfélék és a kelfélék |
0,10 |
a leveszöldségek és fűszernövények |
0,50 |
Szárított tea, vagy gyógynövény és gyümölcsforrázatok |
0,75 |
Anyatejet helyettesítő tápszerek, táplálék kiegészítők, csecsemő gyógyászati termékek |
0,01 |
Bébiételek |
0,02 |
Feldolgozott, gabonaalapú élelmiszerek |
0,01 |
A rendelet 2020. július elsejével lép hatályba, de e dátum előtt jogszerűen forgalomba hozott élelmiszerek esetében a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejártáig forgalomba maradhatnak – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara