Hírek

Csökkent a gólyaállomány

Közel negyedével csökkent a hazai fehér gólya állomány az utóbbi öt évben – derült ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) múlt héten közzétett 2019. évi felméréséből. Forgács Balázs tájegységvezetőtől megtudtuk, Békés megyében a közkedvelt költöző madarak száma továbbra is 300 körül mozog.

Az egyesület beszámolója szerint az ötévenként megismételt országos fészkelő fehér gólya felmérés alapján a hazai állomány a korábbi évtizedek 4800–5500 párjáról sajnos közel negyedével, 3900–4200 párra csökkent. Az MME Monitoring Központ koordinálásával az egyesület munkatársai és önkéntesei a nemzetipark-igazgatóságok őrszolgálatával együttműködve 7376 fészkelőhelyet ellenőriztek Magyarországon 2019 nyarán, melynek során 2952 fiókát nevelő és 588 valamilyen ok miatt sikertelen gólyapár került elő. További 82 pár nélküli madár és az 1396 lakatlan fészek mellett 2358 olyan fészektartót is számba vettek a szakemberek, amit valamikor gólyák számára helyeztek ki a villanyoszlopokra, de már nincs rajtuk fészekanyag – írja a beol.hu.

fotó: pixabay.com

Forgách Balázs, a Körös–Maros Nemzeti Park tájegységvezetője hírportálunk kérdésére elmondta, Magyarországon ötévente tartanak országos gólyaszámlálást. A mostanit megelőzően 2014-ben volt utoljára állományfelmérés, amikor Békés megyében rendkívül jó adattal tudtak szolgálni a szakemberek. Ekkor 377 pár fehér gólya költött a régióban, ami a száraz tavaszi és nyári időszaknak volt köszönhető. Ezen időjárási körülmények között hatalmas rágcsálószaporulat volt, ami kiváló táplálkozási feltételeket biztosított a madaraknak, így számos új pár költözött ide.

A most kihirdetett számlálást tavaly végezték, ami már Békés megyét illetően sem sikerült olyan jól, mint a korábbi, hiszen csak 263 párt tudtak összeszámolni. Hozzátette, ez a több mint száz párnyi állománycsökkenés az elmúlt öt év alatt folyamatosan következett be, mivel 2015-ben 320 volt, egy évvel később 290, majd 2017-ben 304, 2018-ban már csak 270, és innen értünk el az előző évben számolt 263 párhoz.

Forgách Balázs kifejtette, a 2019-es év elég szerencsétlenül alakult a gólyák számára, mert éppen április végétől – május elejétől köszöntött be egy csapadékos időszak, ami eltartott egészen június végéig.

Ez nem kedvezett a fiókák kikelésének, sok frissen kelt fióka megfázott s elpusztult, így a szaporulat is gyengébb lett. Hozzátette, ettől függetlenül állományra vonatkozó tendenciára mégsem következtetne Békés megyét illetően, mert 2014 egy olyan rendkívül kiugró év volt, amilyet nem tapasztaltak az elmúlt harminc esztendőben.

Az 1980-as évek végén 200 pár körül alakult a megyei állomány, mely növekedése az 1990-es évek elejétől indult meg. 2000 környékén elérte a 353 párt, majd némi visszaesés után beállt 300 pár körül ingadozóra.

fotó: pixabay.com

Végül elmondta, mivel az említett 263 pár még belefér a megyében megszokott ingadozásba, így nem tudja megerősíteni helyi szinten az országosan kihozott állománycsökkenést. Az aktuális éves szám pedig az időjárás mellett függhet az afrikai teleléstől, a vonulástól – hogy mennyi pusztul el útközben –, a költési időszak csapadék mennyiségétől, a szaporodás sikerességétől és még számtalan egyéb tényezőtől. Hozzátette, bár 2020-ra még csupán becsülni tudnak, de az már látszik, hogy több fehér gólyát számolhatnak majd, mint tavaly.

agrotrend.hu / beol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés