Hírek
A kézzel vágott sáfrány a világ legdrágább fűszernövénye
Körülbelül 150 ezer virágjára van szükség ahhoz, hogy egyetlen kilogramm sáfrányfűszer előálljon. Nemcsak a szedés nagy szakértelmet kívánó munkája, hanem az azt követő szárítás is drágítja a sáfrányt.
Míg a kevésbé kiemelkedő minőséget képviselő fűszer grammja már néhány dollárért beszerezhető, addig az átlagos piaci árak akár 2000 dollártól 15.000 dollárig, azaz a mintegy 4,5 millió forintig is terjedhetnek kilogrammonként – írja az origo.hu.
fotó: pixabay.com
A sáfrány a világ legdrágább fűszere, amelyet már az egyiptomiak is használtak, hatása afrodiziákumként is ismert. A virág bibéjének gyűjtése nagyon fáradságos munka, termesztése sem egyszerű, ezért a növény feldolgozva rendkívül drága, ára az arannyal is összemérhető.
AZ INDIAI KASMÍR RÉGIÓBAN, A TÖBB MINT 1600 MÉTERES MAGASSÁGON TERMő SÁFRÁNY A HELYI GAZDASÁG EGYIK ALAPPILÉRRE, A NÖVÉNNYEL TÖBB MINT 20 EZER CSALÁD FOGLALKOZIK.
A jó minőségű vörös arany átlagos kilogrammonkénti ára idén – írja a Nikkei Asia – elérheti a 4000 dollárt, azaz a kb. 1,2 millió forintot.
Az alábbiakban különleges képeket tekinthet meg a kasmíri sáfránybetakarításról, arról, milyen folyamatokkal indul az, hogy a növényből a világ legdrágább fűszere lehessen.
agrotrend.hu / origo.hu