Hírek

A húsfogyasztás nem egészségtelen!

Tudományos körökben fordulat következett be a húsfogyasztás egészségre gyakorolt hatásáról. Az elmúlt időszakban egyre több olyan tudományos áttekintő közlemény jelent meg, amelyből az derül ki, hogy a húsfogyasztás önmagában nem egészségromboló, és azok a korábbi vizsgálatok, amelyek erre a következtetésre jutottak vagy ezt sugallták, sok olyan tényezőt figyelmen kívül hagytak, amelyek hatással vannak az emberek egészségére, életminőségére.

Világszinten a fejlett országok fehérjefogyasztása a legnagyobb, de a fejlődő országok esetében is megfigyelhető a folyamatosan növekvő tendencia. Az állati eredetű fehérjeforrásokkal kapcsolatban elsősorban a vörös húsok és a feldolgozott húskészítmények túlzott mértékű fogyasztását hozzák összefüggésbe a daganatos betegségek, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával.

Fotó: wikimedia

KÉT FONTOS VEGYÜLET
A fehérjebevitel fokozza az mTOR nevű protein-kináz enzimfehérje és az IGF1 aktivitását. Előbbi vegyület a sejtek növekedésének, túlélésének és anyagcseréjének szabályozásában játszik szerepet, míg az inzulinszerű növekedési faktor egy növekedési hormon. Ezek a fehérjék megakadályozzák az autofágiát, és a sejteket növekedésre késztetik. Az autofágia valójában egy molekuláris körforgás, amely során az elhasználódott, régi, káros makromolekulák alegységeiből új készül, a szervezet egyfajta újrahasznosítási eszköze. Az mTOR és az IGF1 krónikusan magas szintje hajlamosíthat a daganatképződésre. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ezt a károsan magas szintet nem csak a húsok, hanem a szénhidrátok, különösen azok finomított formáinak fogyasztása idézi elő.

ÁTTEKINTő KÖZLEMÉNYEK
A WHO daganatos megbetegedések megelőzésére vonatkozó ajánlása alapján vörös húsból az ajánlott heti mennyiség elkészített formában 350–500g, tehát maximum 700-750g nyers vörös hús. A különböző vizsgálati módszereket az eredmények megbízhatósága alapján rangsorolni lehet. Az ajánlások alapját a különböző megfigyelésen alapuló vizsgálatok adják, amelyek célja a populáció egészségi állapotára vonatkozó adatok gyűjtése, elemzése. A megfigyelésen alapuló kutatások, különösen a retrospektív elemzések bizonyító ereje kicsi. A nagyobb bizonyító erővel bíró követéses (kohorsz) vizsgálatok idő- és költségigénye jelentősebb, számolni lehet a résztvevők lemorzsolódásával és az együttműködésük mértékének változásával. A témában az elmúlt években számos „rendezett áttekintő közlemény” és metaanalízis született, amelyek szigorú minőségi kritériumok alapján szelektált közleményeket elemeznek.
Mivel a publikációk szakmai minősége nem egységes, ezek segítségével objektívebb kép kapható a tudományos bizonyítékok jellegéről és erősségéről.

A HÚS EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSÁT SZÁMOS TÉNYEZő BEFOLYÁSOLJA, MINT PL. AZ ELKÉSZÍTÉS MÓDJA, A HÚS MINőSÉGE ÉS AZ ÉLETMÓD.

A HÚSFOGYASZTÁS ÉS AZ ÉLETMÓD
A vizsgálati eredmények értékelésekor több tényezőt érdemes figyelembe venni, mivel a húsfogyasztás egészségre gyakorolt hatását számos tényező befolyásolhatja. Többek között a hús elkészítési módja, mert az erős hőkezelés (grillezés, serpenyőben sütés) előrehaladott glikációs végtermék képződéséhez vezet, amely összefüggésbe hozható a krónikus betegségek kialakulásával. Az elfogyasztott húsok minőségéről keveset lehet tudni (pl.: gyorsétt ermi hamburger). Megfigyelések szerint a több vörös húst fogyasztókra jellemzőbbek az egészségtelen szokások, mint a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás és a mozgásszegény életmód. Ezen tényezők mindegyike hajlamosít a daganatos, szív- és érrendszeri, illetve egyéb krónikus betegségek kialakulására. Hatásaik elkülönítése a húsfogyasztási szokásoktól és annak mértékétől nem lehetséges, ami szintén nehézzé teszi az objektív kiértékelését. A következtetések levonásakor figyelembe kellene venni, hogy a korreláció, ami csupán azt mutatja, hogy a két vizsgált tényező nem független egymástól, nem feltétlenül jelent okozatisági összefüggést. Például az Egyesült Államokban lévő Maine államban közel 10 év adatai alapján pozitív korreláció mutatható
ki a margarinfogyasztás mértéke és a válások előfordulása között, de belátható, hogy az okozatisági összefüggés esélye minimális.

AZ ELMÚLT ÉVEKBEN MEGJELENT ÁTTEKINTő KÖZLEMÉNYEK ALAPJÁN NINCS EGYÉRTELMű OK-OKOZATI ÖSSZEFÜGGÉS A HÚSFOGYASZTÁS ÉS A DAGANATOS, VALAMINT A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI MEGBETEGEDÉSEK ELőFORDULÁSA KÖZÖTT. A FELDOLGOZOTT HÚSKÉSZÍTMÉNYEK HATÁSA ROSSZABB.

agrotrend.hu / Dr. Hetényi Nikoletta / MÁSZ

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés