Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

A dízelesek péntekig ne tankoljanak

Péntektől ismét változnak ugyanis az üzemanyagárak, a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal drágul, míg a gázolaj ára bruttó 4 forinttal csökken.

Péntektől a benzin és a gázolaj beszerzési ára is változik – tájékoztatott a holtankoljak.net. A 95-ös benzinért bruttó 8 forinttal fizetnek majd többet a benzinkutak, a gázolaj ára azonban bruttó 4 forinttal kerül majd kevesebbe. Várhatóan ez a változás a kiskereskedelmi árakban is megjelenik majd, ami az átlagárak tekintetében az alábbi eredményt hozza:

  • 95-ös benzin átlagára jelenleg: 609 forint literenként,
  • 95-ös benzin átlagára péntektől várhatóan: 617 forint literenként,
  • gázolaj átlagára jelenleg: 603 forint literenként,
  • gázolaj átlagára péntektől várhatóan: 599 forint literenként.

A gázolaj ára így hosszú idők óta (a hatósági áraktól eltekintve) újra 600 forint alá csökken, és jelentősen olcsóbb lehet, mint a benzin.

Fotó: wikimedia

Visszarendeződik az üzemanyagpiac

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az Indexnek nyilatkozva korábban elmondta, hogy jelen pillanatban visszarendeződés tapasztalható a magyar üzemanyagpiacon, és az elmúlt időszakban publikált adatok alapján Magyarországon 10 százalékkal mérséklődött az üzemanyag-fogyasztás. 

A főtitkár kiemelte, hogy jelentős a prémiumtermékek iránti keresletcsökkenés. Ennek pedig az lehet az oka, hogy a prémium-üzemanyagokat korábban normál piaci áron értékesítették, így lényegesen drágábbak voltak az árstop alatt. S mivel a vásárlók így leszoktak ezekről a termékekről, megszokták, hogy nincs vagy jóval alacsonyabb a kockázat, illetve a különbség.

Grád Ottó úgy látja, hogy a hatósági ár kivezetése után az import elkezdett visszarendeződni a korábbi időszakhoz. Az importnak vissza kell épülnie, és „a közeljövőben egyre inkább már a normál piaci folyamatok fogják meghatározni az árakat: a kőolaj- és forintárfolyam-változás, illetve némi hatása lehet az európai termékjegyzésnek is a magyar piacra”.

agrotrend.hu / Index

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés