Hírek
A Debreceni Egyetem agrárkarának PhD hallgatója a FAO tudományos tanácsadó testületében!
Örömmel adta hírül Debrecenből, hogy Ayaz Mukarram Shaikh, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, ÉLelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszertudományi Intézetének PhD hallgatóját a Világélelmezési Fórum (WFF), a világ 16 legjobb fiatal tudósa közé választotta, hogy a 2023-2025 közötti időszakban a FAO tudományos tanácsadó testületében dolgozzon. Kiemelkedő teljesítmény, hogy a DE-MÉK PhD hallgatója együtt képviselheti Magyarországot és Indiát a FAO Élelmezési Világfórumán, ahol többek között az élelmezési és mezőgazdasági háttérrel rendelkező fiatalok globális és helyi problémáit felvetheti.
Az új fiatal tudós csapat hivatalos bejelentése hibrid formában történt a FAO/ENSZ központjából és az olaszországi római irodából.
A fiatal tudósok csoportjának (YSG) célja, hogy a WFF számára kezdeményezéseinek végrehajtásához szükséges tudományos bizonyítékokkal és technikai ismeretekkel szolgáljon. A csoport feladata lesz, hogy kétévente készítsen egy “WFF Fiatal Tudósok Jelentést” a fiatalokat érintő, az agrár-élelmiszer rendszerek átalakításával kapcsolatos szakpolitikai kérdésekről.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértelmét kihasználva, valamint a partnerekkel és a tudományos hálózatokkal együttműködve a YSG kritikus szerepet játszik abban, hogy a WFF számára a szükséges tudományos alapú irányvonalat biztosítsa, valamint lehetővé tegye a résztvevő fiatalok által készített dokumentumokhoz, nyilatkozatokhoz vagy cselekvésorientált javaslatokhoz kapcsolódó hivatalos tudományos véleménynyilvánítást.
A csoport támogatja a WFF formálissá tételét és intézményesítését, különös tekintettel a fiatalok fellépésére, az innovációra és az oktatásra. A csoport összetétele összhangban lesz a FAO négy fontos célkitűzésével – jobb termelés, jobb élet, jobb környezet és jobb táplálkozás-, és tükrözni fogja a fenntartható fejlődési célok (Sustainable Development Goals SDGs) elérése érdekében az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása szempontjából releváns tudományos területeket.
A 2023-as YSG-csoport 16 a világ minden táján élő fiatal tudósokból áll:
- Ambrogio Zanzi – Olaszország
- Ana Luiza Domingos – Brazilia
- Aasma Sharma – Nepál
- Ayaz Mukarram Shaikh – India/Magyarország-Debreceni Egyetem MÉK
- Celia Burgaz – Spanyolország
- Cherie Russell – Ausztrália
- Ebba Engström – Svédország
- Gideon Iheme – Nigéria
- Isnawati Hidayah – Indonézia
- Haiteng Li – Kína
- Margaret Hegwood – Amerikai Egyesült Államok
- Mechak Gbaguidi – Benin
- Ram Chandra Neupane – Nepál
- Ramoudane Orou Sannou – Benin
- Sofia Cavalleri – Olaszország
- Tarini Gupta – India
A pályázók kiválasztása egy tudományos szakértőkből álló bizottság által végzett alapos felülvizsgálati eljárás után történt. A WFF köszönetet mond a bizottság minden tagjának a YSG-csoport kiválasztásában végzett kemény munkájáért:
- Prof. Dr. Carl Lachat – Department of Food Technology, Safety and Health, Ghent University, Belgium
- Associate Professor Dr. Hynek Roubík – Group leader of Biogas Research Team, Faculty of Tropical AgriSciences, Czech University of Life Sciences Prague, Czechia
- Martín del Valle, PhD (c) – Global Academy of Agriculture and Food Security, The University of Edinburgh
- Dr. Chian-Wen Chan – Founder of Pan-Gaea initiative, Founder of TripleVs Venture
- Toyin S. Olowogbon, PhD. – Agricultural Economist, Centre for Sustainable Agricultural Empowerment, Nigeria
- Angela Tay – Senior Investment Associate
- Dr. Junior Miranda Scheuer, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Uruguay
- Anand Nainar – Senior Lecturer, Faculty to Tropical Forestry, Universiti Malaysia Sabah
- Fardous Mohammad Safiul Azam, P.hD. – Associate Professor, Neijiang Normal Univesity, China
- Helena Trigueiro – Nutritionist and PhD Researcher
Szívből gratulálunk és munkájához további sok sikert kívánunk!
agrotrend.hu / Debreceni Egyetem