Keresés
Close this search box.

Hírek

Sikeres helyi termék rendezvény Pannonhalmán

Az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével rendezte meg a „Helyi termék” rendezvénysorozat második rendezvényét 2023. május 3-án, Pannonhalmán, a Főapátság Dísztermében.

A négy eseményből álló rendezvénysorozat célja a gazdálkodók tájékoztatása a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókról és az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokról.  


Fotó: MNVH

A szerdai rendezvényen Vas Gábor Pannonhalma polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Majd Derdák Gábor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kistermelői, együttműködési és helyi kezdeményezések osztályának osztályvezetője megnyitó beszédében bemutatta az Agrárkamara 2022-ben kiadott Helyi termék kézikönyvét, melyben összefoglalták a kistermelők számára a tudnivalókat és jogszabályváltozásokat a közvetlen helyi értékesítés elősegítése érdekében. Elmondta, hogy maga a rendezvénysorozat is a kiadvány tematikáját követi.

Az előadások sorát a megreformált élelmiszerláncokról és élelmiszer-feldolgozásról a helyi termékek piacra jutásáról dr. Gombik Zsuzsanna és Tóth Dávid, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetői nyitották meg, akik áttekintést adtak a kistermelői rendeletről és annak szabályozásáról is. Majd Simon Erika az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági Főosztályának vezetője előadásában a globális helyzetről, a magyar élelmiszeriparról, és annak helyzetéről, illetve annak szabályozásáról beszélt.  őt követte a Kislépték Egyesület elnöke, dr. Kujáni Katalin Olga Trendek, lehetőségek, eszközök, élet a nagybanin túl címmel avatta be a hallgatóságot abba, hogy Ki? Kinek? Hol? és Hogyan? értékesíthet helyben termelt termékeket. Támpontokat adott ahhoz, hogy hogyan érdemes elindulni a kistermelőknek a regionális értékesítés útján, illetve hangsúlyozta a közösségi értékesítés és a jól működő térségi piacok szerepét, melyek kialakításához elengedhetetlen a megfelelően képzett REL szakemberek munkája.

A helyes élelmiszer-jelölés módjait mutatta be a rendezvényen Szegedyné dr. Fricz Ágnes független élelmiszerlánc-tanácsadó, aki gyakorlati példákon keresztül láttatta a szükséges jelölések feltüntetésének jelentőségét.

A rendezvénysorozat második állomásának záró szekciójában három, a térségben megvalósított jó gyakorlatot mutattak be a szervezők és termelők. Elsőként Gyimesi Barbara a Pannonhalma Provence Levendula levendulafarm vállalkozásának jó példáját ismertette meg a jelenlevőkkel, majd Bugyenszkiné Szemerési Erzsébet mutatta be a FinomSág Családi Gazdaságot, ahol gyümölcsöket és gyógynövényeket termesztenek és dolgoznak fel, illetve Németh Tamás munkaszervezet vezető ismertette a Pannónia Kincsei LEADER Egyesület tevékenységét.

A rendezvényen bemutatkoztak térségi kézműves kistermelők, valamint a résztvevők Kozma Tibor családi gazdasága és Csikvánd Község Önkormányzata falusi vendégasztalának helyi finomságait is megkóstolhatták.   

A rendezvénysorozat további vidéki helyszínein is színvonalas előadásokkal, szakértői segítséggel és helyi termék előállítókkal várják a szervezők a térségi kistermelőket és az érdeklődőket.

További helyszínek és időpontok:

  • 2023. május 9. – Paks
  • 2023. május 11. – Hajdúböszörmény

 

További információ és regisztráció a https://mnvh.hu/helyitermek oldalon érhető el.

A Helyi termék 2022 kézikönyv a https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok oldalon érhető el. 

 

agrotrend.hu / MNVH

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés