Gazdálkodás

Szántóföld

Ingyenes öntözés: fellélegezhetnek a termelők

Gyakorlatilag megfelezi a csemegekukorica-előállítás termelési költségeit az ingyenes mezőgazdasági öntözés. Ez már biztosan kijelenthető azok után, hogy az állam mérsékelni szeretné a gazdák kárát a tavalyi aszály miatt. Mindez a többi haszonnövény termesztésében is jelentős megtakarítást hozhat majd, de mivel a kukorica szenvedte el a legtöbb kárt a szárazságtól, ezért erre hárul talán most a legnagyobb figyelem a bejelentés óta.

Létrehozva:

|

A Dunántúlon az év eleje óta mintegy 200 milliméternyi csapadék esett, viszont a keleti országrészben ennek csak a fele. A növények jól teleltek át és a vetésnek is kedveznek a feltételek az egész országban., írta a Növényvédőszer.hu. A Talentis Agro Zrt. azonban kiemelt figyelmet fordít az öntözési háttér megteremtésére – elsősorban a termésbiztonság miatt: aholding 55 ezer hektáron gazdálkodik, amelyből 45 ezer hektár a szántóterület. A tavaszi vetésekkel nyolcvan százalékban már végeztek a szakemberek, vagyis földben van a napraforgó, a kukorica, a silókukorica, a szója és a cirok vetőmag. Ez mintegy 12 ezer hektár elvetett területet jelent. Zimmermann István igazgatósági tag tájékoztatása szerint az összes őszi kalászos – búza, árpa, repce, rozs és tritikálé – jól áttelelt és megkapta a szükséges növényvédőszert annak ellenére, hogy annak az ára a korábbiakhoz képest megdrágult.

– Visszaigazolta az erőfeszítéseinket az a korábbi elhatározásunk, hogy az öntözési háttér megteremtése stratégiai fontosságú feladat a cégcsoport életében. A tavalyi aszály után bármikor kialakulhat hasonló időjárási szélsőség, amely ellen meg kell teremteni a feltételeket. Külön öröm számunkra a kormányzat bejelentése, hogy a tavalyi rossz termésre tekintettel az öntözővíz idén ingyenes lesz – ez óriási segítség. A legtöbb öntözőrendszerünk már működik: folyamatos vízutánpótlást kap a zöldborsó, a kalászosok, valamint a csemegekukorica, tehát azok a növények, amelyek nem csak igénylik, hanem meg is hálálják a vizet -összegezte Zimmermann István.
A holding kétezer hektáron termel öntözött körülmények között növényeket, de május végére majdnem hétezerre növekszik ez a terület, miután két telep átadása is megtörténik majd.

Nem ilyen biztatók a kilátások az állattenyésztésben. A tejpiacon a korábbi évek kiszámíthatósága után visszarendeződés várható. Ennek oka a mérséklődő felvásárlási ár és az európai tejfelesleg, valamint az erősödő forint és a nyomában megélénkülő import, ám a legkomolyabb tényezőnek a fogyasztók keresletcsökkenése látszik. A Talentis Agro Zrt. évente 90 millió kilogramm tejet termel, amelyhez a tavalyi nehéz év ellenére is előállította a szükséges tömegtakarmányt. Az előrejelzések alapján idén is tartható Zimmermann István szerint az éves tejtermelési szint, mert jók az átlagok: 35 kg az egy tejelő szarvasmarhára eső tejhozam. Mindehhez ráadásul jó beltartalmi értékek is társulnak.

– A tejfelvásárlás áringadozása azonban cégcsoportunkat is érzékenyen érinti, mert ami 200 forint volt decemberben, az most 150 forint, s ez az ár még tovább is eshet, ami nem jó hír, mivel az előállítás önköltsége 180 forint. Ez alatt pedig veszteséges a tejtermelés, amit csak tovább nehezít az a körülmény, amikor a takarmánykészlet is elfogy. Annak ellenére reménykedünk a tejtermelés eredményességében, hogy az imputanyagokhoz ebben az évben is drágán jutunk hozzá – értve ezen a műtrágyát, az üzemanyagot és a vetőmagot -mondta Zimmermann István.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook