Szántóföld

Glifozát használat, mi történik ha nem rezisztens a növény

A glifozát napjaink egyik legnagyobb arányban alkalmazott herbicidje világszerte. A vélemények megoszlanak a glifozát környezetterhelésének mértékéről. Számos olyan tanulmány született a közelmúltban, amely arra enged következtetni, hogy a glifozát és metabolitja, az AMPA felhalmozódhat a növényben és nem lassan bomlik le. Ez veszélybe sodorja és súlyosan károsíthatja az élő környezetet, ökoszisztémát.

A glifozát és metabolitjainak hatása az élő környezetre

A glifozát [N-(foszfono-metil)-glicing] az egyik legszélesebb körben használt, széles spektrumú, nem szelektív szerves foszfortartalmú herbicid, melyet évelő- és egynyári gyomok ellen alkalmaznak.  Hatását úgy fejti ki, hogy az 5-enolpiruvilsikimát-3-foszfát szintázt (EPSPS) célozza meg és gátolja az aromás aminosavak bioszintézisét a sikimát útvonalon. Az EPSPS glifozát általi gátlása késlelteti az esszenciális másodlagos metabolitok és fehérjék szintézisét. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy megakadályozza a növényben olyan fehérjék szintézisét, melyek szükségesek a növények fejlődéséhez.

A glifozát teljes kijuttatott mennyiségének egy része érvényesül a célnövényeken, a másik része a környezetbe kerül és ott fejti ki negatív hatását. Számos tanulmány bebizonyította, hogy a glifozát kiemelten káros hatással rendelkezik mind az emberi és állati, mind a környezet egészségi állapotára vonatkozóan. Mivel különböző módokon érhet el a nem célzott növényekhez, így például a permetszer szél általi sodródásával, a kezelt növények szövetein keresztül történő kibocsátással vagy ezek elhalt részeivel is. Ezt támasztja alá, hogy a glifozát alacsony, de szubletális koncentrációja kimutatható volt a glifozát kijuttatási helyétől 20 méteren belül található növényekben.  Ennek a nem célzott expozíciónak a következményeként glifozát-maradványok mutathatók ki számos élelmiszernövényben és így élelmiszerben is egy 2022-es kutatás szerint.

A glifozát nem célszervezetekre gyakorolt ​​hatása és metabolitjainak talajban való megmaradása is aggodalomra ad okot a mezőgazdasági és természetes ökoszisztémákban egyaránt. Poláros oldószerekben, különösen vízben való nagy oldhatósága és mobilitása lehetővé teszi a glifozát gyors kioldódását a talajba, ami a növényi szövetekben történő felhalmozódásához és a talajvíz szennyeződéséhez vezet, mellyel együtt jár az élővizekre gyakorolt fokozott hatás is.

Több városi talajban a meghatározott határérték feletti a glifozát mennyisége, mely a korábban említett módon jelent veszélyt az élő vizekre. Számos állat- és növénybetegség összefüggésbe hozható a glifozát felhalmozódásával.

A glifozát szubletális dózisai a talajban perzisztens glifozát-maradványok formájában a növények fiziológiai folyamatait megváltozathatják, így például a védekezési reakciók növényi hormonok általi szabályozását is, ez bizonyítást nyert a Zea mays, az Oryza sativa, a Tritium aestivum és a Pisum sativum fajok esetében. Búzanövények esetében leírták, hogy a szubletális glifozát dózis módosította az anyagcsere folyamatokat.

A nem célzott növények esetében a különböző glifozát dózisok fokozott növénynövekedést (hormézist) és/vagy a növényi kórokozókkal szembeni nagyobb fogékonyságot okozhatnak.
Fuchs és munkatársai (2022) eredményei rávilágítanak arra, hogy bár a glifozát szermaradványai a kezelést követő évben eltűnhetnek a talajból, azonban az évelő növényekre gyakorolt hatás még több évig kimutatható. Duke (2020) is említést tesz arról, hogy ez növelheti a biomassza tömeget. A nem célnövényként kezelt burgonya esetében a hajtás biomasszája 25%-kal, a gumó biomasszája 14%-kal volt nagyobb a glifozáttal kezelt talajban a kontrollhoz képest, annak ellenére, hogy a burgonyagumók csak kis mennyiségű glifozátot (0,02 mg/kg) és AMPA metabolitot (0,07 mg/kg) halmoztak fel – olvasható egy 2019-es kutatási eredményben.
A glifozát kimutatásának új iránya a bioindikátorok használata, melyek a szer jelenlétére érzékeny növények alkalmazását jelenti, mint például az Eugenia uniflora-t, ami érzékeny indikátorként szerepelhet a biomonitoring projektekben.

Glifozát használata deszikkálásra

Egy fontos metabolit, az AMPA

Egyre több tudományos publikáció hívja fel a figyelmet a glifozát mellett az aminometil-foszfonsav (AMPA) toxicitására, mely a glifozát lebomlásából származó fő metabolit.

Felhalmozódását különböző mintákban (pl. talaj, víz, élelmiszer, emberi bioakkumuláció) mutatták ki, toxicitásának és környezeti perzisztenciájának megértése ugyanolyan fontos, mint a glifozáté.

A lakott területek közelében végzett mezőgazdasági tevékenység nagyobb aránya növelheti az AMPA-nak való kitettséget, amely a vizeletből is kimutatható válik. Bár kevés információ áll még rendelkezésre az AMPA ökotoxikus hatásairól, a szennyeződés kockázatának jobb felmérése érdekében szükséges a toxicitásának, lebomlási útvonalainak, és ezek kinetikájának jobb megismerése.

A glifozát és metabolitjainak lebomlása a szezonálisan hideg éghajlati körülmények mellett késleltetett, így közvetett és hosszú távon érvényesülő hatásuk jobban megmutatkozik a nem célnövényeken és a talaj endofita mikrobiális közösségeiben is.

A szakirodalmi adatok rámutatnak arra, hogy a glifozát és metabolitjai nem csak a célnövényből mutathatók ki, hanem a környező növényekben is megtalálhatók, emiatt nő a valószínűsége annak, hogy a toxikus anyagok bekerülnek a táplálékláncba. Ezen ismeretek alapján a környezetben, valamint a növényi- és állati szervezetekben található és felhalmozódó szermaradványokra vonatkozóan új szabványok kidolgozása válik szükségessé.

 

Agrotrend.hu/ novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nyakas Farm
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés