Gazdálkodás

Szántóföld

Gabonáink egészségére!

Mivel veszi fel a harcot a termelő a kalászosokban a gyomok és kártevők ellen? Vannak-e a gyakorlatban bevált tippjei, praktikái, kedvenc készítményei? Rutinos gazdákat kérdeztünk növényvédelmükről.

Létrehozva:

|

„Az Agrokemol Kft. Békés megyében, Mezőkovácsházán folytatja tevékenységét, ami mezőgazdasági szolgáltatásból, növényvédelmi szaktanácsadásból és növényvédőszer-kereskedelemből áll. 2018-ban körülbelül 900 hektárnyi területen több Nufarm-termék felhasználásával oldottuk meg kalászosaink növényvédelmét. A Nuance SuperB Pack csomag előnye többek között, hogy a kalászosok teljes gyomspektrumát irtja, beleértve a nehezen kezelhető Cirsium és Galium fajokat is, továbbá a tenyészidőszakban rugalmasan használható korai, de akár megkésett gyomirtásra is. Fontos szempont, hogy nincs semmiféle perzisztencia a követő kultúrákra nézve. Ez nálunk a repce miatt különösen fontos. A csomagban található Mystic Pro használatával egyúttal a levél- és kalászvédelmet is biztonságosan megoldottuk. A csomag kedvező hektárköltsége mellett az sem elhanyagolható, hogy a szaktanácsadási területünkről csak pozitív visszajelzések érkeztek, így jövőre még nagyobb területen számítunk rá.”
Gyüre András, Agrokemol Kft., Mezőkovácsháza

„Cégünk szántóföldi növénytermesztéssel és húsmarhatenyésztéssel foglalkozik. Mintegy 800 hektáron gazdálkodunk, ebből 460 hektár őszi kalászos. Már évek óta a teljes felületen használjuk a Nufarm Mystic Pro készítményét a gombabetegségek ellen. Az évek alatt a búza több fejlettségi állapotában is kipróbáltuk, ahogy azt az évjárat és a fertőzési helyzet megkívánta. Juttattuk már ki egészen korán a korai levélbetegségek ellen, mint a lisztharmat és a levélfoltosságok, de két évvel ezelőtt a sárgarozsdajárványban is nagyon jól szerepelt, akkor a zászlós levél védelme volt az elsődleges. Ebben az évben pedig a kalász védelmében bizonyított a fuzárium ellen. Nagyon jó és hatékony szernek tartom, rugalmas kijuttatással, ráadásul az ára a hasonló tudású készítményekénél kedvezőbb. A Mystic Prót kiválóan bele tudtuk illeszteni a növényvédelmi technológiánkba, és még nem okozott csalódást. Biztos használni fogom jövőre is.”
Salamon László ügyvezető, Sala-Tó Kft., Felsőrajk

„Családunkban nagy hagyománya van a mezőgazdaságnak, már nagyapám is gazdálkodott, és ezt a nemes hagyományt vettem át édesapámtól a rendszerváltás környékén. 50 hektáros családi gazdaságunkban minden feltétel adott, hogy a saját erőnkből megcsináljunk mindent, ami a búza, kukorica és napraforgó megtermeléséhez szükséges. Hiszem és vallom, hogy csak abban az esetben lehet sikeres és nyereséges egy családi gazdaság, ha jó minőségű és nagy mennyiségű terményt tud előállítani észszerű költségek mellett. Idén 13 hektáron termesztettünk őszi búzát. Az előző évekhez hasonlóan kétszer védekeztem gombaölő szerrel. Először gyomirtással egy menetben, majd kalászhányás idején használtuk a Mystic Prót. A szert a sárgarozsdajárvány idején próbáltam ki először, és azóta is nagy megelégedettséggel használom. A búzánk az egész tenyészidőszak alatt egészséges volt, 7,0 t/ha termésátlaggal és eurominőséggel sikerült betakarítanunk.”
Monori Benő családi gazdálkodó, Cegléd

Ahogy tavaly, úgy 2019-ben is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező gabonatermesztéshez. Számoljon velünk!

Gaál Orsolya
Field Marketing menedzser
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

(x)

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook