Gazdálkodás

Szántóföld

Folyamatosan kell védekezniük a gazdálkodóknak Békés megyében

Az esőzések kedvező hatással voltak a kalászosoknál a gombabetegségek megjelenésére Békés megyében is. A gazdák tizenháromezer egységes kérelmet nyújtottak be május 15-ig, kilencezret a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász-hálózatának révén.

Létrehozva:

|

Dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a kérelmek döntő többsége határidőig beérkezett, munkatársaik megfeszített munkát végeztek. A NAK Békés megyei elnöke beszélt arról is, eljött a precíziós gazdálkodás ideje hazánkban, a megyében is a környezeti fenntarthatóság miatt. – A Föld kincsei végesek, az igény határtalan – fogalmazott az elnök.

– A túlnépesedés a mezőgazdasági termelésben is nagy kihívást jelent. Olyan műszaki, informatikai, információs technológiai és termesztéstechnológiai alkalmazásokra van szükség, amelyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi növénytermesztést, valamint a mezőgazdasági gépüzemszervezést.

A precíziós mezőgazdálkodás célja a minőségi növényi termékek előállítása, a költségek csökkentése és a gazdasági hatékonyság növelése a termőföldek, a környezet védelme mellett.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője kiemelte

május 15-e után is benyújthatók a kérelmek egészen június 9-éig, azonban a Kincstár a támogatási összeget munkanaponként egy százalékkal csökkenti.

A május 15-éig benyújtott egységes kérelmet késedelmi szankció nélkül idén május 31-ig adatváltozás keretében lehet módosítani.

Dr. Futó Zoltán, a Szent István Egyetem dékánja elmondta, szarvasi tangazdaságukban is bizonyságot nyert, hogy az esőzések kedvező hatással voltak a kalászosoknál a gombabetegségek megjelenésére. A vetésfehérítő kártevő aránya emelkedett. A kemény tél mind a kalászosoknál, mind a repcénél stresszhatást okozott a növényeknek, ezért idén várhatóan nem lesznek olyan jó hozamok, mint tavaly. Dr. Futó Zoltán a kapás növényeknél a fokozott gyomosodást említette a sok csapadék miatt, folyamatosan kell védekezniük a gazdálkodóknak.

Dr. Nosza Tamás, a Békéscsabai Járási Hivatal növény- és talajvédelmi osztályvezetője a mezei pocok, a mezei hörcsög és a selyemfényű puszpángmoly kártételeiről, az ezek elleni lehetséges és jogszabályilag megengedett védekezésekről beszélt. A pocok ugyan kevesebb, de nőtt a hörcsögállomány.

A képen dr. Nosza Tamás (balra), dr. Rákóczi Attila, dr. Kulcsár László, dr. Futó Zoltán, Fotó: Imre György

agrotrend.hu / beol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook