Gazdálkodás
Szántóföld
Fokozatosan elfogy a talaj felső termőrétege
Európai viszonylatban – akár fizikai szerkezetében, akár kémiai szennyezettsége alapján – a magyar talaj minősége jónak tekinthető. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek problémák. A gondok az iparszerű mezőgazdaságra, a helytelen talajművelésre, a túlzott és nem okszerű kémiai szerek használatára vezethetők vissza. Ezeket a folyamatokat meg kell fordítani -hangzott el a Kwizda Agro Hungary Kft. rendezvényén.
Ha a talajaink elveszítik a termékenységüket, akkor az egész tápláléklánc és maga a földi élet is ellehetetlenül. Dr. Czinege Erik növénytáplálási innovációs menedzser szerint olyan megoldásokat kell alkalmaznunk, amelyek a talaj szerkezetét és szerves anyag tartalmát növelik. Ez egy olyan globális probléma, amely az emberiség jólétét határozza meg, ezért ha egészséges a talaj, akkor tiszta élelmiszert tudunk előállítani, s ennek köszönhetően az emberiség is egészséges marad.
Forrás: novenyvedoszer.hu
Felvetődik ezért a kérdés, hogy milyen módszerekkel lehet beavatkozni: kémiai, vagy természetes megoldásokkal. A szakértő szerint az egyik ilyen lehetséges módszer a forgatás nélküli talajművelés, ami nem újdonság, de kevés termelő alkalmazza. Ezzel egészséges lesz a talajszerkezet, amelynek a pozitív hatása hosszabb távon érvényesül, viszont lehetnek rövid távú káros következményei a talajból feltörő különböző gombák és rovarok elszaporodásával.
Segítségül kell hívni a talajban lévő hasznos baktériumokat, amelyeknek óriási szerepük van akár a talaj szerkezetében, akár a szervesanyag tartalom növelésében. Ezért azok a gazdálkodók lehetnek sikeresek, akik a termesztésüket egy egész egységként kezelik. Vannak már olyan hibrid növények, amelyek kevesebb vizet párologtatnak el ahhoz, hogy 1 kg szárazanyagot előállítsanak. Érdemes ezért olyan kukorica hibridet választani, amelynek ez az értéke kedvező.
A másik fontos szempont a talajművelés, amikor minél mélyebb szerkezetű talajt kellene kialakítani azért, hogy ne legyen többé úgynevezett eketalp réteg. Ez ott alakul ki, ahol éveken keresztül 20-30 cm mélyen történik csak a szántás, amellyel azt érjük el, hogy oda koncentrálódik a növényzet gyökere, mert nem tudja áttörni azt a kemény réteget, s a víz sem tud átszivárogni
– összegezte Czinege Erik.
Egy uniós felmérés viszont döbbenetes eredményt hozott nyilvánosságra: a termőtalajaink hetven százaléka leromlott állapotú. A gazdálkodók csak a talajréteg felső, harminc-negyven centiméterében gondolkodnak. Ehhez képest a talaj legalább másfél-két méter vastagságú. Az országban a termőréteg fele már hiányzik, ezért minél inkább leépül a talaj biológiai aktivitása, a növények annál kevésbé tudják felvenni a vizet és a tápanyagot. Így hosszabb távon előfordulhat, hogy még a megfelelő műtrágya kijuttatása mellett sem tudunk olyan terméseredményeket elérni, mint korábban.
agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu, Kommunikáció