Gazdálkodás

Szántóföld

Jó termés kedvezőtlen évjáratban is? Meghatározó a tápanyagellátás szerepe

A kukorica tavaszi vetésű növény, ezért vegetációs időszakának jelentős része nyárra esik. A magyarországi klíma-adottságok mellett egyre gyakrabban fordul elő nyáron aszály és hőstressz.

Létrehozva:

|

A tápanyagellátottság döntő szerepet játszik abban, hogy a kukorica hogyan tud megbirkózni a stresszes időszakokkal. Törekedni kell a megfelelő NPK-műtrágyázásra, mert így nem csak nitrogént, hanem foszfort és – a szárazságtűrésben nélkülözhetetlen – káliumot is juttatunk a kukoricának.

A kálium megfelelő koncentrációja nemcsak elengedhetetlen a növényi sejtekben azok ozmotikus nyomásának fenntartásához, hanem elsődleges szerepet játszik a sztómák (légcserenyílások) nyitódásának, és záródásának szabályozásában is. A káliummal nem megfelelően ellátott növények sztómáinak működése zavart szenved, minek következtében a párologtatás miatt fellépő vízveszteség jelentősen nagyobb lesz. A kálium javítja a növények vízfelhasználásának hatékonyságát, azaz egységnyi szárazanyag felépítéséhez a növénynek kevesebb vízre van szüksége.

A harmonikus tápanyagellátottság – a kálium jelentőségén túl – tehát fontos szerepet játszik a növények stresszel szembeni ellenállóképességének alakulásában, és nem utolsósorban növeli a termés mennyiségét is.

A kukorica kezdeti gyökérfejlődése gyenge, a vetést nem szabad 8-10 °C talajhőmérséklet alatt megkezdeni. A teljes műtrágyaigény kijuttatható akár a magágyelőkészítés előtt, de a foszfort és káliumot mindenképpen a vetés előtt, vagy a vetéssel egy menetben kell kijuttatni. A nitrogénigény kielégítése történhet megosztva is, a második adagot a sorközműveléssel lehet kijuttatni a területre. A foszfor a talajban nem mobilis elem, így közvetlenül a gyökérzónába kell kijuttatni. Ha a foszfor-ellátottság nem elegendő, a növény jellegzetes hiánytüneteket mutat a kezdeti fejlődés során. A vetés előtti NPK komplex műtrágya-kijuttatás megfelelő foszfor koncentrációt biztosít a gyökérzónában.


Foszfor hiánytünet kukoricában, lila levél és szár.  Forrás: IPNI  Fényképezte M.

Összefoglalva: Az NPK-alaptrágyázás, és a talaj megfelelő kálium,- és foszfortartalmának fenntartása alapkövetelmény. Főleg a kukorica esetében érdemes jó minőségű NPK-műtrágyákat használni alaptrágyaként, például a COMPLEX 15/15/15 +8SO3+Zn, illetve a COMPLEX 14/10/20 +11SO3 termékeket. A tavaszi átmeneti foszforhiány megelőzésére pedig érdemes foszfortartalmú starterműtrágyát alkalmazni, erre az esetre a COMPLEX 20/20 +8SO3+Zn termékünket javasoljuk. A nitrogén nitrát formában történő kijuttatása hatékonyabb, és környezetvédelmi szempontból is megfontolandó, így NAC 27 N műtrágyánk használatát javasoljuk.

 

www.lat-nitrogen.com

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook