Gazdálkodás

Szántóföld

EFA-területekre vonatkozó növényvédőszer-tilalom

A Közös Agrárpolitika keretébe tartozó közvetlen kifizetésekre vonatkozó szabályok egyszerűsítése érdekében az Európai Bizottság módosította az ezeket részletező 639/2014/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendeletet. Közlemény a zöldítés keretében kijelölt ökológiai fókuszterületekre vonatkozó növényvédőszer-tilalomról.

A tervezet egy sor érdemi egyszerűsítést vezet be a zöldítéssel összefüggésben, ám egy, a termelő típusú EFA területeken komoly korlátozást jelentő újdonságot is:

általános növényvédőszer-használati tilalmat a parlagon, az ökológiai másodvetésben, az erdőszélek menti hektársávokon, és a nitrogén-megkötő növények esetében.

A módosítás célja, hogy javítsa a zöldítés környezeti hatékonyságát és ezen belül maximalizálja az EFA-területek biológiai sokféleségre gyakorolt hatását. Az uniós szabályozás változása miatt a zöldítésre vonatkozó 10/2015. (III. 13.) FM rendeletet is szükséges módosítani.

A korlátozás 2018. január 1-jén lép hatályba.

A növényvédőszerek használatának tilalma egyértelműen a N-megkötő növények: 

elsősorban a szója, borsó, babfélék, lucerna, csillagfürt esetében jelent nagyobb változást,

mivel az eddig konvencionális körülmények között, növényvédőszer alkalmazása mellett művelt N-megkötő kultúrák 2018-tól nem lesznek elszámolhatóak EFA területként. Ha azonban a termesztés során nem alkalmaznak növényvédőszert, a terület továbbra is elszámolható EFA-területként.

fotó:123rf

Vannak olyan tájegységei országunknak, ahol kellő szakértelem és tudatos technológiaválasztás mellett (vetéstávolság csökkentése, sorközművelés) nagy biztonsággal megvalósítható a növényvédőszer nélküli szójatermesztés. Az újabban megfigyelt trendek alapján az így termesztett szójáért komoly felárat realizálhat a termelő a piacon.

Azokon a termőhelyeken pedig, ahol a gyomok elleni védekezés sorközműveléssel nem oldható meg maradéktalanul, illetve feltétlenül szükséges deszikkálás a biztonságos és gazdaságos betakarításhoz, ott érdemes fontolóra venni az EFA-kötelezettség más kultúrával vagy EFA-területtípussal történő kielégítését (pl. őszi kalászosok után vetett zöldtrágyával, parlagon hagyott területtel vagy tájképi elemekkel). A zöldítésre – melynek idei várható fajlagos összege több mint 25 ezer forint/hektár – tehát továbbra is jogosult marad a szójatermesztő, amennyiben vállalja a szükséges agrotechnikai változtatásokat a növényvédőszer-mentes termesztéshez, vagy más területet számol el EFA-területként.

Fontos hangsúlyozni azonban, hogy

ez a korlátozás egyáltalán nem befolyásolja a SAPS és a termeléshez kötött fehérjenövény-támogatás feltételeit vagy összegét sem.

A SAPS támogatás várható fajlagos összege idén durván 45 ezer forint/hektár, míg a termeléshez kötött fehérjenövény támogatás esetén a várható fajlagos támogatás hozzávetőlegesen 60 ezer forint/hektár körül alakul.

Az EFA-területekre vonatkozó növényvédőszer-tilalom valóban komoly változás a fehérjenövény-termesztésben 2018-tól, de kellő előrelátással megőrizhető a támogatás mértéke.

A zöldítés keretrendszerének változásairól (beleértve a gazdálkodási szempontból kifejezetten kedvező egyszerűsítéseket is) bővebben tájékozódhat az itt elérhető kiadványban.

agrotrend.hu / FM

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés