Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Célzott tápanyagutánpótlás a növényfejlődés kezdeti szakaszában

A talaj tápanyag-gazdálkodása egy jól működő rendszer, ha minden alkotóelem rendelkezésre áll, azaz a talaj a növényt és a mikroorganizmusokat a szükséges mértékben képes tápanyagokkal ellátni. A tápanyag-gazdálkodás a talaj termékenységének alapvető tényezője, függ a talajban található tápanyagok mennyiségétől, a talajban zajló folyamatok következtében bekövetkező változásától (felhalmozódás, kimosódás, lekötődés) és a növények felvételétől, a hasznosulástól.

Ez a hasznosulás a kulcsa a későbbi, elvárt terméshozam teljesülésének. A hasznosulás kulcsa pedig a korai fejlődésben „gyökeredzik”, hiszen az egészséges gyökérzet egy jó szerkezetű és pezsgő mikrobiális életű talajban, időben jelenlévő tápanyag segítségével tud kifejlődni.

Napjainkban az állattenyésztés 90’-es évektől való szűkülésének következtében műtrágyákkal van lehetőség a tápanyagok utánpótlására.

A műtrágyák a talajban átalakuláson mennek át. Az átalakulás iránya és mértéke függ a talaj és az adott műtrágya elemeinek viszonyától. Az átalakulás a műtrágya és a talaj érintkezési felületén megy végbe és fontos szerepet játszik benne a talaj, nedvességi állapota, a találkozási felület nagysága, a talajélet és a gyökérzet.

Újra a gyökérzetnél, mint a növénytermesztés kulcsánál tartunk. Tehát az kell legyen a célunk, hogy az általunk termesztett növény megfelelő gyökérzettel rendelkezzen.

Ebben az első lépés lehet – valamilyen technológiával- közvetlen az elvetett mag közelébe juttatni olyan tápanyagokat amelyek szükségesek a dinamikus gyökérnövekedéshez, tápanyagot nyújtanak a mag mellett a talajban élő mikrorganizmusok számára is amelyek jótékony működésének hatására javul a talajszerkezet, több műtrágya kerül a növény számára még könnyebben felvehető formába. Azaz csírázó mag környezetében a talajbiológiai aktivitást és ezáltal talajtermékenységet is fokoznunk kell, ahhoz hogy a kijuttatott műtrágyák hatásfoka is növekedjék, a tápanyagokat hatékonyabban, könnyebben és nagyobb mennyiségben tudja felvenni a növény.

Ezt többféleképpen is elérhetjük. Az egyik a vetéssel egymentben a mag mellé juttatott starter műtrágyák, például mikrogranulátumok alkalmazása.

Ezen termékek általános jellemzője, hogy a magas foszfortartalmuk, de emellett kívánatos a komplex hatóanyagtartalom, amely révén -ásványi nitrogén, foszfor, talajélesztő enzimek, szerves kelátképző és szerves kén- dinamikus kelést és csíraképződést biztosítanak.

A mikrogranulátumokban rejlő növénytermesztési lehetőséget ötvözve az RWA konszern európai piaci potenciáljával az RWA Magyarország Kft. hamarosan új mikrogranulátum termékkel lép a piacra, amelyről bővebb információkat értékesítő csapatunktól kaphatnak.

Ha az erős gyökérzet-fejlődés megindult és ezen keresztül növekedésnek indult a növény, akkor egy újabb a kiegészítő tápanyagutánpótlásra alkalmas innovatív és érdekes „módszerrel” a lombtrágyázás technológiájával is jelentősen befolyásolhatjuk a végleges eredményt, termésátlagokat.

A levéltrágyázás a modern ültetvény-technológiákban a hozam javításának, valamint a termésminőség javításának effektív módjává vált. Ne feledjük azonban, hogy nem alkalmazható kizárólagos tápanyag-utánpótlásként! Mindegyik ültetvény különböző szükségletekkel rendelkezik, – a kívánt hozam és minőség eléréséhez szükséges – tápanyagok terén.

A z RWA Magyarország által forgalmazott Dr. GREEN levéltrágya termékcsalád, amelyek növényspecifikus és univerzális formában is elérhetőek rengeteg előnyt és lehetőséget adnak a partnereink kezébe.

A Dr. GREEN lombtrágyák legfontosabb tulajdonsága – az extrém magas mikroelem tartalom mellett – egyedi formulációjuk, melyeket a gyártó Micro Active és Macro Active elnevezéseken szabadalmaztatott. A formuláció legfontosabb eleme az a 15 aminosav, melyek segítségével a tápelemeket célzottan tudjuk eljuttatni a növényen belül a szükséges "felhasználási helyekre".

A termékben lévő aminosavakat a növény – a felszívódást követően – úgy kezeli, mintha azt saját maga szintetizálta volna és igyekszik a felhaszálás helyére eljuttatni. Itt jön a trükk: a tápelemeket a megfelelő aminosavhoz kötve – ismerve az aminosav útját a növényi szervezetben – célzottan tudjuk a felhasználás helyére eljuttatni, amivel új távlatok nyílnak a hatékony tápanyag-utánpótlás területén.

Fontos még megjegyezni, hogy az összetevők között megtalálható pH stabilizátornak (kb. 4,3) köszönhetően, a DR GREEN műtrágyákat a lehető legmagasabb hozzáférhetőség és keverhetőség jellemzi. A DR GREEN levéltrágyás technológiáját mikro- és makroelemeket tartalmazó műtrágyákkal együtt alkalmazva STIMULÁLÓ ÉS STRESSZCSÖKKENTő hatást nyújtó komplett aminosav és vitamin készletet biztosít a növényeknek.

Amennyiben a DR GREEN termékcsalád felkeltette érdeklődését, vagy további szakmai tanácsokhoz szeretne jutni a tápanyagutánpótlással kapcsolatban, keresse területi képviselőinket!

www.rwa.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés